Σήμερα (29/03), ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχη και έγινε δεκτός με τιμητικό άγημα και κανονιοβολισμούς.

Η τριήμερη παραμονή στη Γερμανία έχει ως στόχο να αναδείξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των γερμανοβρετανικών σχέσεων, με έμφαση στη συμφιλίωση μετά τον πόλεμο και τους κοινούς στόχους για την προστασία του κλίματος.

Σε απόδειξη της σημασίας της επίσκεψης για τη γερμανική πλευρά, παρουσία του ομοσπονδιακού Προέδρου, Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές στον Βασιλιά, στην Πύλη του Βραδεμβούργου και όχι, όπως συνηθίζεται, στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue. Ήταν η πρώτη φορά μετά την επανένωση της Γερμανίας, που συνέβη κάτι τέτοιο, προς τιμήν αρχηγού τρίτου κράτους.

Απόψε, ο κ. Σταϊνμάιερ θα παραθέσει επίσημο δείπνο, στο οποίο έχουν προσκληθεί εν ενεργεία και πρώην πολιτικοί, αλλά και καλλιτέχνες που διατηρούν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Μεγάλη Βρετανία. Αύριο (30/03), ο Κάρολος Γ’ θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Παραμένει άγνωστο εάν θα επιλέξει να μιλήσει και στη γερμανική γλώσσα, όπως είχε πράξει και σε παλαιότερη επίσκεψή του, αναφερόμενος στις γερμανικές ρίζες της βασιλικής οικογένειας.

Συνοδευόμενος από τον κ. Σταϊνμάιερ, θα επισκεφθεί γερμανοβρετανική στρατιωτική μονάδα στο Βραδεμβούργο, ενώ, θα συναντηθεί με πολίτες, Γερμανούς και Βρετανούς, αλλά και –σύμφωνα με επιθυμία του– πρόσφυγες από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στο Βερολίνο. Ακόμη, οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν οικολογικό χωριό κοντά στην πρωτεύουσα πόλη και θα ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες, στην περιβαλλοντικά φιλική καλλιέργεια.

Μεθαύριο (31/03), θα μεταβούν σιδηροδρομικώς στο Αμβούργο, όπου θα καταθέσουν στεφάνι στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα, τους 42.600 νεκρούς από τους βρετανοαμερικανικούς βομβαρδισμούς του 1943, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γόμορρα». Για την περιφρούρηση της επίσκεψης του Καρόλου Γ’ και της βασιλικής συζύγου, Καμίλα, θα αναπτυχθούν περίπου 2000 αστυνομικοί, ενώ, ακολουθείται το ανώτερο επίπεδο του πρωτοκόλλου ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη: