Ένα δείπνο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων διοργανώνει σήμερα στο Παλμ Μπιτς στην Φλόριντα ο «δικός μας» Τζoν Πόλσον προκειμένου να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντ. Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ αλλά και την δική του για τον θώκο του υπουργού Οικονομικών.
Πρόκειται για ένα κάλεσμα που έτρεξε προσωπικά ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής προκειμένου να συγκεντρώσει σήμερα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ τον αφρό της επιχειρηματικής ζωής των ΗΠΑ.
Για να γίνει αντιληπτό το οικονομικό βάρος όσων θα συμμετάσχουν στο δείπνο, η τιμή συμμετοχής ξεκινάει από 250.000 δολάρια το άτομο και φτάνει τα 815.000 δολάρια για όσους θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι του υποψήφιου Προέδρου.
Πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι από το συγκεκριμένο δείπνο θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια τα οποία και φυσικά θα χρηματοδοτήσουν την προεκλογική εκστρατεία του εκκεντρικού μεγιστάνα.
Ωστόσο πιθανή επιλογή του Τζον Πόλσον στη θέση του επόμενου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ αποκτά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα με άρωμα ελληνικό.
Σε αυτή την περίπτωση ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία δεοντολογίας, δηλώνοντας από ποιες επενδυτικές δραστηριότητες αποχωρεί, προκειμένου να εγκριθεί η υποψηφιότητά του από τα νομοθετικά σώματα.
Σημειώνεται ότι έτσι έπραξε και ο στενός του φίλος και συν-επενδυτής στην Ελλάδα Γουίλμπουρ Ρος, το 2016, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εμπορίου, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, την άμεση αποχώρησή του από τη Eurobank και σε δεύτερο χρόνο από την Κύπρο.
Αντίστοιχα και ο Πόλσον θα ανακοινώσει και την συνολική επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αν και σε ποιες τοποθετήσεις του θα παραμείνει.
Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα
Βέβαια η επιλογή ενός γνώστη της ελληνικής οικονομίας στην θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ αποκτά αμέσως τεράστια οφέλη είτε σε περιόδους με αρνητικό κλίμα είτε σε περιόδους –όπως σήμερα– που η χώρα μας βρίσκεται στον δρόμο της σταθερότητας.
Όπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες έχοντας ο κ. Πόλσον γνώση καταστάσεων, προσώπων και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, θα αρκεί μια θετική φράση του γι’ αυτήν, σε περίπτωση αναταράξεων, για να λειτουργήσει σταθεροποιητικά, ή ακόμη καλύτερα σε φυσιολογικές συνθήκες να κινητοποιήσει σημαντικά αμερικανικά (και όχι μόνο) κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Πρακτική που είχε υιοθετήσει και ο κ. Ρος, που επισκέφτηκε επανειλημμένα τη χώρα μας ως υπουργός, ενθάρρυνε Αμερικανούς επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία, συμβούλευσε Έλληνες επιχειρηματίες να συνεργαστούν με αυτούς και όσοι τον άκουσαν δεν έχασαν.
Προϋπόθεση όλων, βέβαια, οι γενικότερες σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον να παραμείνουν στο σημερινό εξαιρετικό τους σημείο.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, με ποσοστό 18,62%, στηρίζει με κάθε ευκαιρία την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Ενδεικτική είναι άλλωστε η πρόσφατη τοποθέτησή του στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ νωρίς να βγούμε από την ελληνική αγορά. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ περισσότερο περιθώριο για να “τρέξουμε”. Και στην ουσία, αν δεν είσαι πωλητής είσαι αγοραστής», τόνισε ο κ. Πόλσον.
Παράλληλα, υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειώσει.
Όπως επισήμανε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, παρά την μεγάλη άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται μόλις 4,4 φορές τα κέρδη και στο 50% της λογιστικής της αξίας, αποτίμηση που αντιστοιχεί στο μισό της αποτίμησης που απολαμβάνει μια μέση τράπεζα στις ΗΠΑ.
Στο ίδιο φόρουμ τρία χρόνια νωρίτερα είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και ιδίως των τραπεζών.
Αυτοδεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει σύντομα την επενδυτική του παρουσία στην εγχώρια αγορά, ενώ έκανε θετικά σχόλια για τον πρωθυπουργό:
«Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένη την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχει μεγάλη διαφορά να επενδύεις σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση έχει σταθερή οικονομική πολιτική και καλωσορίζει τους επενδυτές».
Ενώ αργότερα δήλωνε πως «όπως ο θρυλικός φοίνικας, η Ελλάδα ανεβαίνει από το προηγούμενο στάδιο όπου βρισκόταν και εξελίσσεται σε έναν νέο Ευρωπαίο οικονομικό ηγέτη».
Οι επενδύσεις
Η σχέση του Τζoν Πόλσον με την Ελλάδα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012, όπου σε συνέντευξή του στο Bloomberg είχε εκτιμήσει ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έως τα τέλη… Μαρτίου, γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ».
Αφού πρώτα διαψεύστηκε από τις εξελίξεις στη συνέχεια προχώρησε σε επενδυτικές κινήσεις, καθώς τοποθετήθηκε διαδοχικά στις Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, επενδύοντας αρχικά σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας στις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2014 και 2015, για να φτάσει κάποια στιγμή να χάνει περισσότερα από τα 700 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία έδειξε ότι όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε αλλά περίμενε, και από μεγάλος χαμένος επέστρεψε στην πρώτη γραμμή.
Το κλίμα για την Ελλάδα άλλαξε και ιδιαίτερα μετά το 2019 η βελτίωση που πέτυχε η οικονομίας ήταν ραγδαία.
Όχι μόνο στήριξε την αρχική του επένδυση στις δύο ελληνικές τράπεζες αλλά σταδιακά ενίσχυσε την θέση του στην Τράπεζα Πειραιώς, αυξάνοντας τη συμμετοχή του από το 6,7% στο 18,6%, δείχνοντας ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προσπαθώντας φυσικά να «ρεφάρει» και τις τεράστιες ζημίες που καταγράφει.
Το μεγάλο «τζαρτζάρισμα»
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι σχέσεις του με την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν πάντα ρόδινες.
Το φθινόπωρο του 2020 επιχείρησε το colpo grosso της ΑΜΚ στην Τράπεζα Πειραιώς, επιχειρώντας μέσω μιας ΑΜΚ 800 εκατ. ευρώ να «αγοράσει» πολλαπλάσια κεφάλαια, κάτι που θα τον έκανε απόλυτο κυρίαρχο της ελληνικής τράπεζας.
Σχέδιο όμως που η κυβέρνηση απέτρεψε, υποχρεώνοντάς τον να μετάσχει τελικά στην ΑΜΚ, αλλά σε πραγματικές αποτιμήσεις, καταβάλλοντας 265 εκατ. ευρώ.
Σήμερα το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς παρέμεινε αμετάβλητο και μετά την πρόσφατη αποεπένδυση του ΤΧΣ, ενώ στην Alpha Bank μετά την είσοδο του Χένρι Χόλτερμαν επέλεξε να μειώσει τη συμμετοχή του λίγο κάτω από το 5%.
Με το turn around story του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την εκτόξευση των μετοχών των τεσσάρων συστημικών, οι θέσεις του στις δύο τράπεζες πλησιάζουν το 1,1 δισ. ευρώ.
Τραπεζικοί παράγοντες που παρακολουθούν την επενδυτική του στρατηγική στην Ελλάδα εκτιμούν ότι πλέον έχει ρεφάρει και μάλιστα βλέπει πολύ πιο ψηλά.
Ο μύθος του
Ο Πόλσον δημιούργησε τον μύθο του στοιχηματίζοντας εναντίον των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων την περίοδο 2007-2008.
Όταν η φούσκα έσκασε, αποκόμισε τεράστια κέρδη από το «σορτάρισμα», πάνω από 15 δισ. δολάρια για την Paulson & Co., την οποία είχε ιδρύσει το 1994.
Η περίπτωσή του έγινε βιβλίο και κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Το μεγάλο σορτάρισμα».
Το 2011 τα υπό διαχείριση κεφάλαια της εταιρείας του εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 38 δισ. δολαρίων.
Ακολούθησε, όμως, σειρά λανθασμένων επιλογών.
Οπως «σορτάρισμα» στο ευρώ, τοποθετήσεις σε μετοχές του κλάδου της υγείας (με βατερλό στη φαρμακευτική Valeant Pharmaceuticals), στοιχήματα εναντίον των γερμανικών ομολόγων.
Οι εν λόγω απώλειες τον οδήγησαν να αλλάξει ρότα. Επέστρεψε κεφάλαια στους μετόχους και έκτοτε κινείται ως Family Office.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να είναι αριστερό κόμμα και γιαυτό ανεβαίνουν τα ποσοστά του
- Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν νευρική κρίση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
- Σάκης Κατσούλης για το κλείσιμο του μαγαζιού του: Να προσέχουμε όλοι ποιους εμπιστευόμαστε
- Το μήνυμα που στέλνουν στον Μητσοτάκη από το συνέδριο της ΝΔ οι πρώην πρωθυπουργοί