Γράφει ο Γιάννης Λιάκος*

Ο Αντώνης Απέργης υπήρξε ένας από τους πλέον καταξιωμένους ζωγράφους και χαράκτες. Στα έργα του που είναι εμπνευσμένα από την φύση και την αρχαιότητα, μετέφερε την αγάπη για τον άνθρωπο και τη ζωή και την επιμονή του για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Γεννημένος το 1938 στην Αθήνα, φανέρωσε την προδιάθεσή του για την ζωγραφική, από τα παιδικά του ήδη χρόνια. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου φοίτησε, εκδήλωσε από νωρίς το ταλέντο του, το οποίο αμέσως – όπως ήταν φυσικό – αναγνωρίστηκε, αφ’ ης στιγμής σπούδασε στα Εργαστήρια του Γ. Μόραλη (ζωγραφική) και του Κ. Γραμματόπουλου (χαρακτική), έχοντας εξαρχής πάρει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. η οποία διατηρήθηκε, όχι μόνον καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά συνεχίστηκε και κατά το διάστημα των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Παρίσι, όπου συμπλήρωσε τις γνώσεις του γύρω από την συντήρηση, το ψηφιδωτό και την νωπογραφία. Εκτός από την ζωγραφική, την χαρακτική, την σκηνογραφία και την επιλεκτική εικονογράφηση εντύπων, στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ασχολήθηκε επίσης με την διδασκαλία γύρω από το ζωγραφικό σχέδιο, την σύνθεση, και το χρώμα.

Η παροιμιώδης ευγένεια και το ήθος του, το πηγαίο επίσης ταλέντο που διέθετε και ο σεβασμός του για την φύση, του χάρισαν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων όσων τον γνώρισαν, αλλά και όσων διαισθάνθηκαν μέσα από τα έργα που φιλοτέχνησε, την ποιότητα και την σοβαρότητα, όπως επίσης την σεμνότητα και την μειλιχιότητα του χαρακτήρα του.

Α.Απέργης, Κ.Βαρβεροπούλου, Μ.Φατούρου, Γ.Λιάκος

Τα έργα του συνδέουν την αισθαντικότητα με τον στοχασμό, το παρελθόν με το παρόν, τον μύθο με την καθημερινότητα, την χαρά της ζωής με την θλίψη για ό,τι παίρνει ο χρόνος, αλλά και για ό,τι προσδοκούμε με ελπίδα, πίστη στον εαυτό μας κι αισιοδοξία, να αναγεννήσουμε, ως μια νέα συνθήκη με αξίες ζωής.

Έργα του Αντώνη Απέργη υπάρχουν σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Συλλογές Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών / Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος / Μουσείο Κοτοπούλη / Μουσείο Καλαμάτας / Μουσείο Πατρών / Μουσείο Βορρέ / Συλλογή Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος / Μουσείο Αβέρωφ, Μέτσοβο / Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Ρόδος.

*Ο Σύμβουλος Τέχνης, κος Γιάννης Λιάκος είναι Υπεύθυνος διαχείρισης του Αρχείου των έργων του καλλιτέχνη (με ανάθεση από την οικογένεια)

Αντώνης Απέργης, 170Χ190 εκ., Νεκρή φύση

Φωτογραφίες: Γιάννης Λιάκος