Όπως κάθε χρόνο, η εκάστοτε κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση τον νέο Προϋπολογισμό, προς ψήφιση, υποτίθεται και για τριήμερη συζήτηση.

Αυτό το επαναλαμβανόμενο σκηνικό δεν κοσμεί με δάφνες καμία κυβέρνηση, καθώς ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συζήτηση και προετοιμασία ΔΕΝ υπάρχει.

Κάποιοι τεχνοκράτες αναλαμβάνουν τη σύνταξή του, τα υπουργεία στέλνουν τις απαιτήσεις τους, του αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών “κόβει και ράβει”, ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και πάει στη Βουλή το πολυσέλιδο πόνημα.

Το οποίο πραγματικά δεν ξέρω πόσοι βουλευτές το διαβάζουν τελικά, πολύ περισσότεροι πόσοι ενσκύπτουν με προσοχή στις προβλέψεις και τις παραδοχές του, πριν μιλήσουν και πολύ περισσότερο πριν ψηφίσουν.

Στο δια ταύτα, η κυβέρνηση σύσσωμη ψηφίζει, η αντιπολίτευση σύσσωμη καταψηφίζει.

Μιλάμε για ένα μάνιουαλ, το οποίο κάθε χρόνο προσαρμόζεται στις επιδιώξεις τεχνοκρατών και πολιτικών και οικονομικών συμβούλων, χωρίς οι επαγγελματικοί φορείς να έχουν καμία συμμετοχή, δεν συνδιαμορφώνουν απολύτως τίποτα, πλην ίσως κάποιων απαιτήσεων του Συνδέσμου βιομηχάνων.

Τι κι αν η Βουλή εγκρίνει έναν πακτωλό εσόδων, περί τα 63 δισ. ευρώ, προερχομένων φυσικά από τον κάθε φορολογούμενο πολίτη, ουσιαστική διαβούλευση δεν υπήρξε ποτέ και δεν διαφαίνεται να υπάρξει, δυστυχώς.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε τους λογαριασμούς της, τους παρουσίασε και τους ψήφισε, είχε την πλειοψηφία και το έκανε.

Και φυσικά επιμένει ότι εφεξής, θα πρέπει, στη χειρότερη των περιπτώσεων, να τηρήσει τις προβλέψεις και τις πρόνοιες του νέου καταστατικού οικονομικού χάρτη της χώρας.

Σταχυολογώ από την ομιλία του πρωθυπουργού, κυρίως το οικονομικό μέρος, που είναι και απολογιστικό και σχεδιαστικό:

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα…αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος…Η εμπιστοσύνη, είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολιτών… Γιατί αυτή η λέξη κρύβεται… και πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής… (πετύχαμε) ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, τον τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη, που του χρόνου θέλουμε να αγγίξει το 3%. Ακόμα, η ανεργία που έπεσε κάτω από το 10%, αυξάνοντας σε 4.250.000 τους εργαζόμενους. Το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 206% το 2020, στις εποχές της πανδημίας, υποχώρησε στο 160% του ΑΕΠ, με στόχο να πέσει κάτω από το 150%. Ενώ οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά και ο μέσος μισθός, ο οποίος έχει αυξηθεί πάνω από 15%, με τον κατώτατο μισθό -θέλω να θυμίσω ότι τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ- να είναι σήμερα στα 780 ευρώ και θα αυξηθεί κι άλλο».

Η Αντιπολίτευση; Η αξιωματική, ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, επισήμανε ότι «η χώρα έκανε, την περασμένη χρονιά, ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς ανήλθε στο 29%, ενώ αν προσθέσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές πάμε στο 43%». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι «οι έμμεσοι φόροι προσεγγίζουν τα δύο τρίτα των εισπράξεων της συνολικής φορολόγησης» καθώς και ότι τι «οι εισπράξεις από ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 7 δισ. ευρώ μετά το 2021, κατά 40% δηλαδή».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «δεν χάνετε ευκαιρία να φέρνετε ρυθμίσεις οι οποίες συμπιέζουν τους μισθούς προς τα κάτω». Υποστήριξε πως στο φορολογικό νομοσχέδιο «αποκαλύφθηκε το τερατώδες ψέμα σας ότι δεν θα φορολογήσετε τη μεσαία τάξη» και φέρατε την ρύθμιση όπου βάζετε τους ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να συμπιέσουν μισθούς καθώς τους λέτε ότι «αν αυξήσεις τον μισθό του εργαζομένου, θα σου αυξήσω το τεκμήριο και τον φόρο».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ειδικότερα ο κ. Κατρίνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Για ποια οικονομικά επιτεύγματα μιλά η κυβέρνηση όταν: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν μείον 39% μέχρι τον Οκτώβριο σε σχέση με το 2022. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν ύψους 26 δις ενώ οι εξαγωγές θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τα λένε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «…Το 78% των επιχειρηματιών θεωρούν τη διαφθορά ως εμπόδιο. Ο Ευρωπαϊκός Ελεγκτικός Μηχανισμός αναφέρει ότι το 40% των έργων δίνεται με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικών (για αυτό και η επιλογή), χαρακτήρισε «εμβληματικό παράδειγμα» της ρητορικής άλλο να ρωτάνε κι άλλο να απαντάει η κυβέρνηση, τον υπουργό Οικονομικών. «Του λέμε: Είμαστε στην τελευταία τετράδα του ΟΟΣΑ όσον αφορά τους μέσους μισθούς, και απαντάει: Η ανεργία έχει μειωθεί. Του λέμε για στοιχεία για τη σύνθεση των επενδύσεων και αν αλλάζουν την παραγωγική δομή. Και απαντάει για Pfizer, Google και Microsoft».

Διαβάστε ακόμη: