Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στις αγορές απανταχού, μετά την έναρξη του εμπορικού πολέμου από την πλευρά της Αμερικής, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα που θα εισάγονται από Καναδά και Μεξικό και 10% από προϊόντα που θα προέρχονται από την Κίνα.
Οι αγορές που προέρχονται από πολύ καλή παρουσία τον πρώτο μήνα του έτους, αναμένεται να δεχτούν πιέσεις, καθώς αλλάζουν τα δεδομένα ευρύτερα για τις οικονομίες αλλά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται κλιμάκωση της κρίσης μετά και την απάντηση των συγκεκριμένων χωρών.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια για τις αγορές και τα χρηματιστήρια είναι ποια θα είναι η επίπτωση μετά την επιβολή δασμών, ενώ Καναδάς και Μεξικό προχωρούν άμεσα σε ανταπόδοση παρόμοιων μέτρων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε για αντίστοιχα μέτρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ερώτημα είναι αν θα αρχίσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και κατά πόσο θα επηρεάσει βασικά, παγκόσμια μακροοικονομικά μεγέθη, δηλαδή την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η εβδομάδα και ο μήνας λοιπόν ξεκινούν μέσα σε πολύ δύσκολο κλίμα, ενώ σήμερα το πρωί οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με ισχυρές απώλειες, προλειαίνοντας το τοπίο για το τι θα ακολουθήσει σε Ευρώπη και Wall Street το απόγευμα.
Ήδη τα futures των αμερικανικών δεικτών σημείωναν τα ξημερώματα μεγάλη πτώση (πάνω από 2,65% τα futures του Nasdaq, άνω του 2% του S&P 500 και άνω του 1,5% του Dow Jones, ενώ μεγάλη άνοδο (πάνω από 1%) σημείωνε ο δείκτης δολαρίου.
Σε αντίστοιχη κατάσταση είχαν βρεθεί οι αγορές τον Οκτώβριο του 2018, κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, κάτι που έστειλε τότε σύσσωμους τους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες στο καναβάτσο, με εκείνο το μήνα να βάφεται «κόκκινος».
Άλλη εκείνη η εποχή βεβαίως, άλλη η τωρινή, ενώ οι αγορές έχουν δείξει ότι έχουν μάθει να «επιβιώνουν» υποσκελίζοντας όλες τις αντιξοότητες, γεωπολιτικές, οικονομικές, επιτοκίων, διεθνούς εμπορίου κ.ο.κ.
Ανοδικός ο Ιανουάριος
Ο πρώτος μήνας του έτους πάντως βγήκε με σημαντικά κέρδη για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές, κυρίως της Ευρώπης, ενώ και το Χ.Α. κινήθηκε έντονα ανοδικά.
Η αγορά μέσα στον πρώτο μήνα του έτους πέτυχε νέα υψηλά 14 ετών καταφέρνοντας να ελέγχει για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2011 την περιοχή των 1.500 μονάδων, ενώ τις τελευταίες ημέρες φλερτάρει με τον έλεγχο και της περιοχής των 1.550 μονάδων.
Ο Ιανουάριος ήταν ένας καλός μήνας για την αγορά, η οποία ακολουθώντας παρόμοια πορεία των διεθνών δεικτών, έκλεισε με άνοδο 5,42% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 5,80%, ο Mid Cap κέρδισε 5,59%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωτοστάτησε στην άνοδο με κέρδη +9,99%.
Μάλιστα, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε έξι διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, πιστοποιώντας ότι οι long διατηρούν συνεχώς τον έλεγχο, επιτρέποντας μόνο μικρές και παροδικές διορθωτικές κινήσεις.
Την ίδια ώρα, η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα σε πολλούς κλάδους και οι θετικές προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας και των μεγεθών των εισηγμένων για το 2025, συντήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Το Χ.Α., μολονότι έχει συμπληρώσει τέσσερα συναπτά χρόνια ανόδου, δείχνει να έχει δυνάμεις, όραμα και… story που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα «σκαλιά», με αρκετούς αναλυτές να κάνουν εκτιμήσεις για αρκετά υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα τιμών, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι εκθέσεις – αναβαθμίσεις των τιμών στόχων κορυφαίων εισηγμένων.
Μάλιστα, ο Ιανουάριος ήταν ο τρίτος διαδοχικά ανοδικός μήνας, καθώς το Δεκέμβριο ο Γ.Δ. του Χ.Α. είχε ενισχυθεί κατά 5,47%, ενώ το Νοέμβριο είχε κερδίσει 0,78%.
Το σερί του τραπεζικού δείκτη και η διόρθωση
Ο τραπεζικός δείκτης την Παρασκευή διόρθωσε κατά 0,75% στις 1.414,48 μονάδες, όμως προέρχονταν από ένα εκπληκτικό σερί, καθώς στις προηγούμενες 13 συνεδριάσεις είχε κλείσει ανοδικά στις δώδεκα και μόλις σε μία πτωτικά.
Εύλογα, υπάρχει ανάγκη για εξαέρωση, δεδομένου ότι βρέθηκε σε υπεραγορασμένα επίπεδα με διαρκή ρεκόρ εννέα ετών.
Την περασμένη εβδομάδα, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 122,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 28,9% έναντι της αμέσως προηγούμενης που είχαν εκτοξευτεί λόγω του placement της Eurobank, ενώ σε επίπεδο μήνα, ο μέσος τζίρος έκλεισε στα 138,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 2,1% έναντι του 2024. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται στα 109,8 δισ. ευρώ.
Αποδόσεις
Στο σύνολο του χρηματιστηρίου τον Ιανουάριο, οκτώ μετοχές έκλεισαν με άνοδο από 20% έως 168,4%, 24 μετοχές ενισχύθηκαν άνω του 10%, 61 μετοχές έκλεισαν με κέρδη άνω του 5%, ενώ 58 μετοχές είχαν άνοδο άνω του 5,5%, ξεπερνώντας την επίδοση του Γενικού Δείκτη.
Συνολικά, 96 μετοχές είχαν έστω και οριακά θετική κίνηση τον Ιανουάριο, εν αντιθέσει με 42 που έκλεισαν πτωτικά, χάνοντας έως 8,2%. Από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, υπήρξαν 21 μετοχές που είχαν αποδόσεις μεγαλύτερες από το Γενικό Δείκτη.
Την πρώτη θέση στις αποδόσεις στον Large Cap τον πρώτο μήνα είχε η Πειραιώς με κέρδη 13,8%, ακολούθησε η Τιτάν με άνοδο 13,7% και νέα ιστορικά υψηλά, η Viohalco ενισχύθηκε κατά 10,5%, η Εθνική Τράπεζα +9,4%, ElvalHalcor +9,1%, Eurobank +8,7%, Aegean Airlines +7,4%, Αεροδρόμιο +7,1%, ΔΕΗ +6,9%, ΟΠΑΠ +5,5% κ.ο.κ.
Στον αντίποδα, τη χειρότερη εικόνα στον Large Cap είχε η Lamda Development που υποχώρησε κατά 4,8%, με τον ΟΤΕ να χάνει 1,9%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε με έμφαση η AVAX κερδίζοντας 26,6%, εν μέσω σεναρίων για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις και deal με άλλο ενεργειακό όμιλο. Κέρδη 10,6% είχε η Fourlis, στο +10,1% η ΕΧΑΕ, +8,8% η Lavipharm, +7,5% η Τεχνική Ολυμπιακή, +7,5% η Autohellas, +7% η Κρι Κρι, +6,8% η Aktor Group κ.λπ.
Στο σύνολο της αγοράς, πρώτη και με διαφορά σε απόδοση μετοχή ήταν οι Αττικές Εκδόσεις με ράλι +168,4%, καθώς η εισαγωγή της Alter Ego Media (άνοδο 15,5% την πρώτη εβδομάδα στο Χ.Α.), έφερε στο προσκήνιο τον κλάδο και τη χαμηλή αποτίμηση της εισηγμένης που εν πολλοίς ήταν ξεχασμένη. Ο ΟΛΘ ενισχύθηκε κατά 21,9%, η AS Company +17,2%, Έλαστρον +12,5%, ΕΛΒΕ +10%, Medicon +8,3% κ.λπ.