*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Όσο καταφθάνουν πληροφορίες άλλο τόσο αποκαλύπτεται καθημερινά το εύρος της τεράστιας μπίζνας με τις άδειες των Αιολικών πάρκων, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του διαβόητου πλέον Σάκη Κατσέλη, πρώην δασκάλου από την Θήβα, (την περιοχή του Αρχιεπίσκοπου δηλαδή), ο οποίος αναδεικνύεται ως ο νούμερο 1 νταραβεριτζής, που έκανε δουλειές με όλους, ειδικά όμως με τον Σάκη Καλλιτσάντση και την Ελλάκτωρ υπό την προηγούμενη διοίκηση της!
Ένα απίστευτο «πάρε – δώσε» αιολικών πάρκων, με άδειες που εξασφαλίζονταν από Δημάρχους, Περιφερειάρχες, πάσης φύσης τοπικούς Άρχοντες, υπό την «κάλυψη» πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης και την …ευλογία της Εκκλησίας!
Έτσι, σε απλά λόγια, για να γίνουμε κατανοητοί, ουσιαστικά μιλάμε για το «Τρενάκι της Στερεάς Ελλάδας», το οποίο συνθέτουν και συγκροτούν νταραβεριτζήδες αιολικών πάρκων, Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβεβλημένοι υπουργοί, μεσάζοντες, ντηλαδόροι, παραγωγοί ενέργειας, μεγάλοι παίκτες της Ενεργειακής αγοράς, παπάδες, τροβαδούροι και μπουζουκόβιοι!
Τώρα ποιος είναι η ατμομηχανή και ποιος το τελευταίο βαγόνι στο «Τρενάκι της Στερεάς Ελλάδας» δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, αν και για να είμαι ειλικρινής το φαντάζομαι! Τσαφ τσουφ, τσαφ τσουφ!
ΥΓ. Το … «Τρενάκι» άνοιξε δουλειές όπως μαθαίνω και με την Πορτογαλία! Με την EDPR εν προκειμένω, η οποία εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2018 όταν και κέρδισε 2 διαγωνισμούς αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 150 MW!
Και στη συνέχεια έκλεισε συμφωνία με την Ελλάκτωρ, επί Σάκη Καλλιτσάντση, για την ανάπτυξη τη διετία 2019- 2029, 900 MW!!! Το …παζάρι της EDPR με το «Τρενάκι της Στερεάς» έχει ξεκινήσει! Αυτά προς το παρόν! Συνεχίζεται…
Ο …γκαντέμης (όπως τον χαρακτηρίζουν οι κακές γλώσσες) Αθανασίου αγοράζει (μερικές) Lamda, με δικά του ( αυτή τη φορά) λεφτά!
Κατ’ αρχήν επειδή είμαι δίκαιος άνθρωπος οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στον μάνατζερ Αθανασίου ο οποίος εμπράκτως, μέσα από αγορές στο Χρηματιστήριο, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη του στην εταιρία που διοικεί, την Lamda δηλαδή, αλλά και το εμβληματικό project που διαχειρίζεται, το Ελληνικό!
Και το λέω αυτό επειδή είδα την αγορά συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης που ανακοινώθηκε για μετοχές της Lamda αξίας περίπου 40 χιλιάδων ευρώ, με λήξη τον Δεκέμβριο του 2022! Και η κίνηση αυτή δείχνει στην πράξη την πίστη του μάνατζερ Αθανασίου για όλο το εμβληματικό σχέδιο!
Όμως οφείλω να παρατηρήσω ότι η αγορά αυτή είναι μια παρανυχίδα μπροστά στην τεράστια αγορά μετοχών που έλαβε χώρα πέρυσι!!! Από τα κάμποσα εκατομμύρια, ξεπέσαμε στις μερικές χιλιάδες ευρώ! Βέβαια, άλλο να αγοράζεις με προσωπικά λεφτά όπως στην προκειμένη περίπτωση και άλλο με τα «δανεικά» από το «αφεντικό» όπως λένε οι «κακές γλώσσες» που μέσα στην Lamda είναι …ατέλειωτες!
Επιπροσθέτως μια ακόμη παρατήρηση: Οι «κακές γλώσσες» έχουν λυσσάξει! Γκαντέμη τον ανεβάζουν, γκαντέμη τον κατεβάζουν τον ικανό μάνατζερ! Γιατί όπως λένε, από τότε που αγόρασε μετοχές, την Lamda την έχει πάρει η κάτω βόλτα! Τώρα, που αγόρασε συμβόλαια – με δικά του λεφτά- τρέμουν και στην ιδέα ότι θα έρθουν τα χειρότερα! Λέτε ;
Τελικά τι έγινε στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.;
***Η Γερμανία ουσιαστικά πήρε το 15% της μείωσης του φυσικού αερίου που επεδίωκε και οι χώρες που είχαν έντονες αντιρρήσεις και απέρριπταν…ασυζητητί τη γερμανική πρόταση αρκέστηκαν σε κάποιες παραχωρήσεις που αποδέχτηκαν τελικά οι εισηγητές της εν λόγω πρότασης. Ο…άνεμος αντίστασης πολύ γρήγορα μετριάστηκε και η κάθε μία χώρα κοίταξε να πάρει κάτι παραπάνω, καθώς πέραν των εντυπώσεων εσωτερικής κατανάλωσης, υπήρχαν και τα αιτήματα των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των βιομηχανιών, όπως επί διήμερο γράφαμε.
*** Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, ζήτησε να περιληφθεί κατ’ εξαίρεση στο κείμενο πρόβλεψη που να υπολογίζει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που υπάρχει στο κείμενο της κοινής συμφωνίας.
*** Πέραν αυτής της θετικής εξέλιξης, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, επέβαλαν ουσιαστικά διάταξη, με την οποία, μπορούν εκτάκτως να εξαιρεθούν από τον συνολικό υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος. Οι απαιτήσεις της βιομηχανίας που προανέφερα, ικανοποιήθηκαν πλήρως – και σωστά σε αυτή την κρίσιμη φάση.
Δεν θα έπλεκε ο Σκρέκας να απαιτήσει από τις βιομηχανίες «λογικότερα» τιμολόγια;
*** Αλλά, δε θα έπρεπε και η κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΝ και προσωπικά ο κ. Σκρέκας, να απαιτήσουν με τη σειρά τους από τις βιομηχανίες, “λογικότερα” (sic) τιμολόγια, αντί συνεχώς να υποχωρούν και να επιδοτούν τα κέρδη τους; Γιατί, μόνο από την τελευταία και μόνο απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στον Αύγουστο, οι κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας, που ουσιαστικά επιδοτούν τους μεγαλοπαραγωγούς και παρόχους ενέργειας, ανέρχονται σε 1,136 δισ. ευρώ
*** Όσο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει λέει…διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί – προσέξτε – της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φ. α., όπως είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όταν ακούτε ή διαβάζετε για διερεύνηση, σημαίνει ότι το θέμα θα (αν) επανεξεταστεί το φθινόπωρο και μόνον αν έχουν “σφίξει τα γάλατα”, όπως λένε και στο χωριό μου.
Τα σημάδια της ύφεσης, η βύθιση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και το Δ.Ν.Τ που μειώνει τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης σε 1,2% από 2,1%!
*** Αυτά που συμβαίνουν ήδη στη Γερμανία και όσα ακόμα πιο επώδυνα έρχονται στην ατμομηχανή της Ευρώπης, τα οποία μάλλον εμείς εδώ δεν έχουμε ακριβώς συνειδητοποιήσει, αλλάζουν ριζικά τον ευρωπαϊκό χάρτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βυθίζεται, ενώ ενισχύονται καθημερινά τα σημάδια της ύφεσης. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην παγκόσμια ανάπτυξη, μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης της σε 1,2% από 2,1%, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μπορεί τα πράγματα, λόγω των ανυπολόγιστων συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία να γίνουν πολύ χειρότερα
*** Σκεφτείτε ότι στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης των γερμανικών αρχών, για την αντιμετώπιση της έλλειψης αερίου, προτεραιότητα έχουν θέρμανση και ηλεκτροδότηση κατοικιών, νοσοκομείων, γηροκομείων και άλλων κοινωνικών φορέων επιβίωσης της κοινωνίας, με τις βιομηχανίες τελευταίες. Ήδη, οι χημικές βιομηχανίες, ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος της χώρας, έχουν προχωρήσει σε περικοπές της παραγωγής τους και εξετάζουν ακόμα και προγράμματα εθελουσίας εξόδου μέρους του προσωπικού τους!
*** Είναι χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου στελέχους μιας τέτοιας γερμανικής βιομηχανίας, ότι “κάποτε η Ρωσία είχε δελτίο σε διάφορα προϊόντα και τώρα εμείς, η Γερμανία, εξαιτίας της Ρωσίας, θα έχουμε ημερήσιο δελτίο χρήσης φυσικού αερίου και γενικά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός είναι ο πιο σύγχρονος και πιο καταστροφικός από τα μέσα πόλεμος”….
«Χαμένοι στη μετάφραση»: Η Καρλσρούη και οι προσφυγές για το Ταμείο Ανάκαμψης
*** Δυστυχώς, δεν θα το διαβάσετε πουθενά. Αν κάποιος ασχοληθεί με το θέμα αυτό, θα είναι κέρδος. Χαμένοι στη δική μας “μετάφραση” των γεγονότων, Χθες και σήμερα στην Καρλσρούη, εκεί που εδρεύει το Συνταγματικό Δικαστήριο, συζητούνται οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης, που όπως είναι γνωστό αντλεί μέρος των πόρων του, μέσω κοινού δανεισμού.
*** Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει κίνδυνος της λειτουργίας του Ταμείου, αλλά η όποια απόφαση σαφώς θα αναφέρεται σε ενέργεια ειδικού σκοπού και κατάσταση έκτακτης ανάγκης κοινού δανεισμού. Βέβαια, οι προσφεύγοντες έχουν τα δικά τους ισχυρά επιχειρήματα και αυτό το γεγονός θα έχει βαρύνουσα σημασία, σε ό,τι τελικά αποφασίσει το δικαστήριο
Λεφτά υπάρχουν. Αλλά, είτε δεν τα παίρνουμε καν είτε παίρνουμε κάποια ποσά, αλλά και από αυτά, ελάχιστα κατευθύνονται εκεί που πρέπει!
***Διαβάζω τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο στο Παρατηρητήριο του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΤΑΑ) “Ελλάδα 2.ο” ότι οι πόροι που έχουμε εισπράξει μέχρι τέλος Ιουνίου και δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ.
*** Οι πληρωμές του Ταμείου όμως ήταν μόλις 1,2 δισ, από τις οποίες 793 εκατ. ήταν λογιστικές, δηλαδή μεταβιβάστηκαν ως πόροι σε δημόσιους φορείς και τράπεζες και μόνον 412 εκατ. ήταν πραγματικές, παρέχοντας έτσι ρευστότητα σε οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είμαστε πολύ πίσω κύριοι και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Ακόμα να…ωριμάσουν τα έργα και τα σχέδια, που υποβάλλονται σωρηδόν μεν στις τράπεζες, αλλά ελάχιστα προχωρούν.
*** Έγκαιρα σας είχα ενημερώσει από αυτή εδώ τη στήλη ότι από τα εκατοντάδες σχέδια που έχουν υποβληθεί, μόνο ελάχιστα αξιολογούνται ως ώριμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών. Οπότε, πως να προχωρήσει κυρίες και κύριοι η ρημάδα και πολυπόθητη ανάπτυξη;
Στον …αέρα τα μεγαλεπήβολα σχέδια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας για δικά τους δίκτυα οπτικών ινών
****Μαθαίνω ότι εκείνα τα μεγαλεπήβολα σχέδια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, για δημιουργία δικών τους δικτύων οπτικών ινών, δυστυχώς, προς το παρόν και το ορατό μέλλον πρέπει να ξεχαστούν. Και αυτό γιατί είναι τέτοια η έλλειψη διεθνώς σε καλώδια οπτικών ινών από τη μία πλευρά και τόσο αυξημένες οι τιμές που καθιστούν απαγορευτική την ολοκλήρωση αυτού του στόχου. Δηλαδή, “ότι πρόλαβαν και όσοι πρόλαβαν”, σύμφωνα με τον συνομιλητή μου, στέλεχος μίας εκ των εγχώριων (τρόπος του λέγειν) εταιρειών του κλάδου. Άμεσο θύμα, ο συνδρομητής και ο καταναλωτής
Άλλη μια (δελεαστική) πρόταση για τα Μπισκότα Παπαδοπούλου από ξένη πολυεθνική
*** Άλλη μια, λίαν δελεαστική όπως μαθαίνω, πρόταση εξαγοράς δέχθηκε η εταιρεία Μπισκότα Παπαδοπούλου (Ε.Ι.Παπαδόπουλος), από ξένο πολυεθνικό όμιλο, με παρεμφερείς παραγωγικές δραστηριότητες. Οι συζητήσεις μπορεί να μην έφεραν αποτέλεσμα, αλλά το πρέσινγκ συνεχίζεται. Η ιδιοκτησία της παραδοσιακής ελληνικής βιομηχανίας μπισκότων, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν ενδιαφέρεται για πώληση είτε μικρού είτε μεγαλύτερου ποσοστού
Το θέμα της τύχης της Attica Bank, άρχισε να απασχολεί και τα κόμματα, ναι!
***Ποια; Και τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.Για καλό ή για κακό, δεν ξέρω, αν και το παρελθόν της εν λόγω τράπεζας βρίθει κομματικών παρεμβάσεων και εγκληματικών χειρισμών-λαθών. Έμπειρα στελέχη έχουν τα κόμματα, ας ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα, προτείνοντας και συγκεκριμένες λύσεις, καθώς και η ίδια η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί με αυτή την μακρά τραπεζική περιπέτεια
Η ΛΑΡΚΟ, οι υποψήφιοι επενδυτές και οι απολύσεις!
*** Τελευταίο για σήμερα. Περιμένει στα σοβαρά τώρα η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την ΛΑΡΚΟ ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, πριν απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι; Το πράγμα φώναζε από την αρχή και φωνάζει και τώρα στο παρά πέντε. Το ποιος ζήτησε παράταση και την πήραν φυσικά όλοι, μέχρι το τέλος Αυγούστου, μικρή σημασία έχει. Το θέμα, πάντως έχει πολύ…ουρά και οργιαστικό παρασκήνιο. Θα επανέλθω
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι, την καλημέρα μου