ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ: Με τον διεθνή κίπερ ξεκίνησαν οι ανανεώσεις στον Ολυμπιακό. Η ανακοίνωση έγινε τυπικά την Τρίτη, η είδηση διέρρευσε το Σάββατο αλλά ουσιαστικά η συμφωνία είχε επιτευχθεί από τον Γενάρη (του 2024). Αποτελούσε θέμα λεπτομερειών που εκκρεμούσαν και τάιμινγκ το πότε θα ανακοινωνόταν. Σε σχέση με τους υπόλοιπους βασικούς που έχουν ανανέωση αυτό το καλοκαίρι (Φορτούνης / Μασούρας/ Μαντί Καμαρά), ο 34χρονος πορτιέρε ήταν αυτός που το ήθελε πιο πολύ, το… γούσταρε κοινώς, να μείνει/υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους “ερυθρόλευκους”. Το απέδειξε αλλά και το άξιζε, κατά κάποιο τρόπο ο Πασχαλάκης, για αυτό και ανταμείφθηκε και με… αναδρομική ισχύ (θα το εξηγήσω παρακάτω). Το καλοκαίρι του 2022, όταν ο Μπότο κόντρα στα θέλω του Λουτσέσκου ουσιαστικά δεν του έκανε ποτέ πρόταση ανανέωσης για να μην έχει ανταγωνισμό ο Κοτάρσκι στον ΠΑΟΚ, ο Πασχαλάκης έκανε τα πάντα για να πάει μόνος του στον Ολυμπιακό. Αρχικά κατέβασε σημαντικά το κασέ του (από τα 750 χιλιάρικα στα under 300.000 ευρώ) και μετά κι ενώ είχε συμφωνήσει με την ιδιοκτησία, περίμενε στωικά για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις μερίδας οπαδών επειδή ερχόταν από τον “εχθρό” (ΠΑΟΚ). Αρνήθηκε προτάσεις περιμένοντας, αν και από ένα σημείο και μετά περισσότερο “τζόγαρε” αναμένοντας τους “ερυθρόλευκους” Κάπως έτσι τον …πέρασαν στον Πειραιά στις 29 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, αφού βοήθησε και ένας τραυματισμός του “γυάλινου” Βατσλίκ. Ο Πασχαλάκης πήγε με συμβόλαιο 1+1 χρόνων, το οποίο θα ανανεωνόταν αυτομάτως αν και εφόσον κατάφερνε να κάνει συγκεκριμένες συμμετοχές, οι οποίες όμως, ουσιαστικά παρέπεμπαν στο να γινόταν βασικός. Μπορεί να τα κατάφερε στην πορεία αλλά αρχικά πήγε ως δεύτερος στον Ολυμπιακό.

 

ΠΟΣΑ: Κατόρθωσε δηλαδή ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης από την πρώτη του σεζόν να τους… κερδίσει όλους στον Ολυμπιακό. Ήταν από τους λίγους σταθερά αξιόπιστους παίκτες του σε αυτή την 2ετια των συνεχών αλλαγών στο κλαμπ, βγάζοντας ωριμότητα, προσωπικότητα και σταθερότητα που δεν μας είχε συνηθίσει κατά την παρουσία του στην Τούμπα. Επίσης, παρότι οπαδός του Ολυμπιακού και κλάση ο Πασχαλάκης, δεν πούλησε οπαδιλικι ενώ κέρδισε το νέο συμβόλαιο με την αξία, την υπομονή, την επιμονή του και κυρίως με τον τρόπο που πήγε στον Ολυμπιακό! Τι εννοώ; Πως ο Πασχαλάκης αποδέχτηκε αρχικά ένα πολύ χαμηλό οικονομικό πλαίσιο (270.000 οι net αποδοχές του συν μπόνους συμμετοχών για την πρώτη σεζόν ενώ για την δεύτερη η βάση των καθαρών αποδοχών ήταν το σύνολο της πρώτης μαζί με τα μπόνους που είχε κερδίσει), μόνο και μόνο για να αποδείξει πόσο ήθελε να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα αλλά και ότι μπορεί να κρατήσει τα γάντια του βασικού. Κι αυτό ήταν που εκτίμησε, του αναγνώρισε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και έτσι τον επιβράβευσε με νέο, κλειστό 2ετές συμβόλαιο, με αποδοχές ανώτερες κι απο εκείνες που είχε στα 32 του χρόνια στον ΠΑΟΚ!! Ουσιαστικά ο Πασχαλάκης γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος γκολκίπερ της Super League, με καθαρές ετήσιες αποδοχές κοντά στις 900.000 ευρώ! Όσες δηλαδή λέγεται πως θα έχει την νέα σεζόν και ο… Μπρινιόλι αλλά στην ΑΕΚ (το σενάριο που μένει να επιβεβαιωθεί στο τέλος της σεζόν)!!! Μανατζερικά ο Πασχαλάκης ανήκει στην Sports Action, του Πάνου Γαλαριώτη, ο οποίος παραδοσιακά έχει πολύ δυνατή σχέση με την ηγεσία του Ολυμπιακού.

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ/ΑΛΜΕΪΔΑ: Δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί η σχέση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Ματίας Αλμέιδα και η ευγνωμοσύνη που εκφράζει προς τον Αργεντινό σε κάθε ευκαιρία. Εσχάτως το έκανε δημόσια δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα, δυο Δευτέρες, την προηγούμενη εβδομάδα μετά την Τούμπα, στην τελετή των “Gazzetta Awards” και την περασμένη (μετά την ενθρόνιση της ομάδας του στην κορυφή), στην γιορτή των παλαίμαχων της ΑΕΚ. Μετά από 16 αλλαγές προπονητών μέσα στα 7 πρώτα χρόνια της τρίτης διοικητικής του θητείας (στην πρώτη του θητεία δεν ασχολήθηκε ποτέ με θέμα προπονητή αφού βρήκε στην Νέα Φιλαδέλφεια τον μεγάλο Μπάγεβιτς ενώ στην δεύτερη, έχοντας τον μάνατζμεντ από την Enic, είχε δυο επιλογές, μια πετυχημένη/μια αποτυχημένη, Μπλαχίν και Τουμπάκοβιτς αμτίστοιχα), ο Μελισσανίδης βλέπει την ομάδα στα σίγουρα χέρια του Ματίας Αλμέιδα εδώ και δυο χρόνια και φυσικά επιθυμεί να μην ασχοληθεί ξανά με το θέμα για την επόμενη 4ετία (του έχει επεκτείνει το συμβόλαιο ως το 2028, με απλησίαστο buy out, κοντά στα 10.000.000).

 

ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: Στα πρώτα 7 χρόνια μετά την επιστροφή της ΑΕΚ στην Super League, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν έπαψε ποτέ να αναζητά τον κατάλληλο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ/ΜΑΝΑΤΖΕΡ για να του δώσει τα κλειδιά και να μην ασχολείται ο ίδιος καθόλου με το ποδοσφαιρικό τμήμα, όπως του συνέβη στην πρώτη του διοικητική θητεία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην πραγματικότητα και σε εκείνη την7ετία, με μια και μοναδική εξαίρεση (τον Ιταλό Καρέρα), ουδέποτε στην πορεία πείστηκε από κάποιον κόουτς ότι είχε βρεί τον “Νέο Μπάγεβιτς “! Μέχρι να βρεθεί ο Αλμέιδα. Αν κι αυτό συνέβη τελείως συγκυριακά αφού τον πρότεινε ο ατζέντης Διανής στον Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος δούλεψε προσωπικά, επίμονα και μεθοδικά την περίπτωση του ενώ όλοι στον Οργανισμό περίμεναν τον Φερνάντο Σάντος (και είχαν ως εναλλακτικό, ουτοπικό, στόχο, τον Ρούντι Γκαρσία) αλλά όταν ξέμειναν αφού η Πορτογαλία προκρίθηκε μέσω μπαράζ στο Μουντιάλ και έτσι ο Φερνάντο είπε “όχι”, ο τότε εκτελεστικός διευθυντής βρήκε την ευκαιρία να εισηγηθεί/περάσει τον Αργεντινό κόουτς και μετά όλα αποτελούν… ιστορία που συνεχίζεται ευτυχώς για την ΑΕΚ. Σε εκείνη ,λοιπόν, την πρώτη άκαρπη 7ετία (2015 -2022) ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης άλλαξε δεκαέξι (16) προπονητές!! Μάλιστα μόλις μόνο μια σεζόν η ΑΕΚ ξεκίνησε και τελείωσε με τον ίδιο προπονητή! Τον Μανόλο Χιμένεθ της σεζόν 2017-18 όταν και η ομάδα κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια. Βέβαια ο Ισπανός τεχνικός ποτέ δεν κέρδισε πραγματικά την εμπιστοσύνη τον Δημήτρη Μελισσανίδη, έστω και αν από τότε έκανε ακόμα δύο σεζόν στον κιτρινόμαυρο πάγκο. Από τις υπόλοιπες σεζόν, μέχρι και την άφιξη του Ματίας Αλμέιδα, η ΑΕΚ συνήθιζε να βγάλει σεζόν είτε με δύο προπονητές (Ουζουνίδης-Χιμένεθ το 2018-19 και Καρέρα-Χιμένεθ την περίοδο 2020-21), είτε με τρείς προπονητές (Κετσπάγια-Μοράις-Χιμένεθ το 2016-17, Καρντόσο-Κωστένογλου-Καρέρα το 2019-20 και Μιλόγεβιτς-Γιαννίκης-Οφρυδόπουλος το 2021-22) κι ενώ την πρώτη σεζόν, 2015-16, χρησιμοποίησε 4, τους Δέλλα – Πογέτ – Μανωλά – Παναγιωτάρα!!!

ΠΑΟΚ: Στον «δικέφαλο», δηλαδή ο «Στρατηγός» Ραζβάν, ο Οργανισμός και ο επικοινωνιακός στρατός του, δεν ανέλυσαν σωστά τα μηνύματα που έπρεπε να πάρουν από το πρώτο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Το τελικό 1-1 ενώ έπρεπε να αντιμετωπιστεί (εσωτερικά) ως ήττα, αντιμετωπίστηκε και πλασαρίστηκε περισσότερο ως επιτυχία. Προφανώς λόγω της εικόνας του στο τελευταίο 25λεπτο, της ισοφάρισης στο φινάλε και της βαθμολογικής πρωτιάς. Προφανώς και δεν αναλύθηκε με πραγματική αυτοκριτική διάθεση ότι μέχρι τις αλλαγές του Αλμέιδα (που παρεμπίπτοντος δεν τον δικαίωσαν στο ντέρμπι των δικεφάλων), ο ΠΑΟΚ είχε σοβαρότατα προβλήματα. Για παράδειγμα προβλήθηκε, δόθηκε πολύ μεγαλύτερη έκταση και… περιεχόμενο στο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με τον πυρετό που ανέβασε ο Κωνσταντέλιας που χάλασε την αρχική 11άδα/πλάνο του Λουτσέσκου λες και ο “Ντέλιας” είναι ο Ρονάλντο ή ο Μέσι. Στο πρώτο ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (0-1)υπήρχε η σχετικά επαρκής δικαιολογία για το αναγκαστικό rotation του Λουτσέσκου λόγω Ολυμπιακού, “πασπαλισμένο” με την σύγκριση του «πλήρη» ΠΑΟ. Η επικοινωνία του ΠΑΟΚ πάλι βρήκε ως λόγους να καλύψει την ήττα το rotation, ξανά μανά την απουσία του Κωνσταντέλια, την λάθος χρησιμοποίηση πλευρών για Ντεσπόντοφ/Ζίφκοβιτς και φυσικά τον … “Μπακασέτα του… Εθνικού Θεάτρου”! Μόνο που και στα δυο ντέρμπι ο ΠΑΟΚ είχε κατεβεί φοβικά, αλλάζοντας το στυλ του, κάτι που δεν επισημάνθηκε. Όπως θα έπρεπε να είχαν επισημανθεί οι μεγάλες αδυναμίες που έδειξε μεσο -αμυντικά και το πρόβλημά του στο τελείωμα των φάσεων, τα οποία του κόστισαν πανάκριβα και στα τρία ντέρμπι, όπου σκόραρε μόλις δυο φορές. Βλέπετε, άλλο το βάρος ενός αγώνα με τον ΠΑΣ, την Κηφισιά, τον Βόλο ή τον “φιλικό” Πανσερραϊκό, άλλο τα ντέρμπι. Όταν μάλιστα τα ντέρμπι έχουν «πρέπει», με κατάμεστη την Τούμπα, όπως αποδείχθηκε δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ & τον Λουτσέσκου, το βάρος τους μετριέται σε τόνους και δεν το άντεξαν!!

ΤΟ… ΜΠΑΪ ΝΤΕΡΜΠΙ: Όταν, λοιπόν, άρχισαν τα «πρέπει» και τα ζόρικα ματς, άρχισαν και οι αποτυχίες για τον ΠΑΟΚ. Και η πρώτη που έχει ξεχαστεί, γιατί την διέγραψαν πολύ γρήγορα, για ευνόητους λόγους, στην Τούμπα, ήταν στο “Βικελίδης”. Εκείνη η ήττα, με 2-1 από τον Άρη, είχε περάσει… μπάι, ως μη γενόμενη. Παρότι ήταν το μοναδικό ντέρμπι του ΠΑΟΚ στο διάστημα των δυο μηνών που η ομάδα του Ραζβάν πετούσε!! Για να ακολουθήσει το 1-1 με την ΑΕΚ! Παρεμπιπτόντως ο απολογισμός του ΠΑΟΚ κόντρα σε ΑΕΚ κι Άρη, στα 4 ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος (θα έχει άλλα τόσα μαζί τους στα play off), ήταν μόλις 2 βαθμοί, με δυο εντός έδρας ισοπαλίες!!! Του έκανε κακό του ΠΑΟΚ ότι δεν είχε ούτε ένα ντέρμπι επί δύο μήνες πλην αυτού με τον Αρη. Χωρίς ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό και το Βόλο στο Κύπελλο, δεν είχε τη δυνατότητα για τεστ εναντίον πολύ ανταγωνιστικών αντιπάλων. Έτσι όταν ήρθαν τα must win παιχνίδια και μπήκε έξτρα πίεση λόγω… “εξάποντων”, μπλόκαρε όλο το σύστημα Λουτσέσκου.

 

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Όπως του έκανε πολύ μεγάλο κακό του ΠΑΟΚ (θα φανεί πιθανότατα στην συνέχεια) ότι δεν ενισχύθηκε τον Γενάρη, το ίδιο που είχε συμβεί στον Παναθηναϊκό τον Γενάρη του 2023! Όταν έπρεπε να κάνει τουλάχιστον τρεις μεταγραφές βασικών που θα τον ισχυροποιούσαν στο δεύτερο μισό της σεζόν, με το σούπερ επιβαρυμένο πρόγραμμα, από τα «πρέπει» και τα σερί σπουδαία παιχνίδια σε τρεις διοργανώσεις. Και ήταν υποχρεωμένος να πάρει σέντερ φορ, δεξιό στόπερ, δεξιό μπακ. Πήρε μόνο τον Τζόνι Οτο κι αυτόν στο τέλος του χειμερινού παζαριού. Τα λάθη του ΠΑΟΚ στη πρόσφατη μεταγραφική περίοδο δεν μπορεί να τα διορθώσει πια, ενδεχομένως θα “πεθάνει” με αυτά. Γιατί μέχρι τέλους της σεζόν θα ζήσει με τους Εκόνγκ -Κουλιεράκη -Κεντζιόρα – Μιχαηλίδη στα στόπερ, με τους Σάστρε – Οτο – Βιεϊρίνια στους δεξιούς μπακ και με τους Σαμάτα – Μπράντον Τόμας – Τζίμα στους φορ. Και ο … Θεός βοηθός, όπως θα έλεγε μα ψυχή. Στο δια ταύτα: για τον ΠΑΟΚ ίσως μεγαλύτερος στόχος του να είναι o προημιτελικός του Conference League (και… βλέπουμε) παρά το πρωτάθλημα. Προσεχώς μπορεί να αποδειχθεί και πιο εφικτός, αν δεν είναι άτυχος στις κληρώσεις του…

Διαβάστε ακόμη: