Το Bluesky είναι ένα νέο κοινωνικό δίκτυο, διαθέσιμο προς το παρόν μόνο στους χρήστες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια πλατφόρμα microblogging που, σύμφωνα με τους New York Times, θα είναι το νέο Twitter (ή X, αν θέλεις). Μέχρι πρόσφατα, η πλατφόρμα αυτή ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω πρόσκλησης και για να μπεις έπρεπε να γνωρίζεις κάποιον χρήστη που ήταν ήδη μέσα.

Τώρα οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί για να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα, η οποία ανακοίνωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο νέους συνδρομητές, εκτός από τα 3 εκατομμύρια άτομα που ήταν ήδη μέλη.

Το νέο κοινωνικό δίκτυο που πρέπει να γνωρίζεις

Το Bluesky ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Twittter το 2021 και έχει ως CEO την Jay Graber, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο έχει μια θέση ο πρώην CEO του Twitter, Jack Dorsey. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε με βάση ένα “πρωτοκόλλο αποκεντρωμένου κοινωνικού δικτύου”, στο οποίο πολλαπλά κοινωνικά δίκτυα, το καθένα με τα δικά του συστήματα επιμέλειας και συντονισμού, αλληλεπιδρούν με άλλα κοινωνικά δίκτυα.

 “Τον τελευταίο χρόνο, χρησιμοποιήσαμε κωδικούς πρόσκλησης για να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε την ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα λειτουργίες, όπως εργαλεία συντονισμού, προσαρμοσμένες ροές και άλλα”, αναφέρει η ανάρτηση στο blog του ιστότοπου. “Τώρα είμαστε έτοιμοι για να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί”.

Τώρα που το X του Elon Musk φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση (και κοντά στην κατάρρευση), πολλοί προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη ήταν το Threads, που λειτουργεί ως προέκταση του Instagram, και τώρα υπάρχει το Bluesky

Το blog post της εταιρείας χτίζει μια εικόνα για τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, γεμάτες με bots και οικονομικές απάτες, και συνεχίζει παρουσιάζοντας το Bluesky ως ένα ειρηνικό τοπίο, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να συζητούν για ειδήσεις, επιστήμη και τέχνη και να μοιράζονται φωτογραφίες με γάτες.

Διαβάστε ακόμη: