Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του Δήμου Αθηναίων «Ba3», μερικές ημέρες μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση «αντανακλά» τη στενή λειτουργική και οικονομική σύνδεση του Δήμου Αθηναίων με την κεντρική κυβέρνηση, καθώς και την προσδοκία ότι θα συνεχισθεί η ισχυρή εγγενής δύναμη των οικονομικών του, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο Moody’s αναμένει ότι ο Δήμος θα ωφεληθεί και από τον μειωμένο συστημικό κίνδυνο, όπως φαίνεται από την αλλαγή των προοπτικών του αξιόχρεου «Ba3» του ελληνικού Δημοσίου, σε θετικές.

Ακόμη, τονίσθηκε ότι ο Δήμος θα ωφεληθεί από τις βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες του Δημοσίου, δεδομένου του κεντρικού ρόλου της πόλης ως πρωτεύουσας πόλης και οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κόμβου. Με το 40% των λειτουργικών εσόδων του Δήμου να είναι φόροι και τέλη που εξαρτώνται από τη δυναμική της τοπικής οικονομίας, η αναμενόμενη μέτρια αύξηση του ΑΕΠ την επόμενη διετία θα στηρίξει τη συγκέντρωση εσόδων από τον Δήμο.

Τέλος, ο Moody’s πιστεύει ότι οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας, η ποιότητα των θεσμών και το επίπεδο εποπτείας των Περιφερειών και Δήμων, εφόσον συνεχισθούν, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα των μεταβιβάσεων (πόρων) από την κυβέρνηση, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 26% των λειτουργικών εσόδων τους. Οι ευρωπαϊκοί πόροι, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θα στηρίξουν και την τοπική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: