Σε ρήξη φαίνεται να ήρθε εκ νέου η επεισοδιακή σχέση μεταξύ Έλον Μασκ και Twitter, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου με την υποβολή προσφοράς για εξαγορά της εταιρείας έναντι 44 δισ. δολαρίων. Ο δισεκατομμυριούχος υπαναχώρησε πριν από μερικές ώρες από την προσφορά, επικαλούμενος πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας, ιδίως σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση για τον αριθμό των ψεύτικων και spam λογαριασμών.

Τα γεγονότα με μια ματιά

Αρχικά, η προσφορά του Μασκ βρέθηκε ενώπιον έντονων αντιδράσεων από την Twitter, η οποία ενεργοποίησε την τακτική του «δηλητηριώδους χαπιού», προκειμένου να σταματήσει την εξαγορά. Παρότι στη συνέχεια η εταιρεία αποδέχθηκε την προσφορά, ο Μασκ φάνηκε να μετανιώνει αναρτώντας στο twitter ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει» αν δεν παρουσιαστούν αποδείξεις ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί και τα bots αποτελούν λιγότερο από το 5% των ενεργών λογαριασμών.

Ο CEO του Twitter, Parag Agrawal, απάντησε δημοσίως ότι λιγότερο του 5% των λογαριασμών είναι bot, αλλά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο αριθμός τους. «Δυστυχώς δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ακριβής εκτίμηση μπορεί να γίνει από τον εξωτερική ανάλυση», δήλωσε ο Agrawal, ο οποίος πήρε ως απάντηση από τον Μασκ ένα μόνο εικονίδιο.

Αυτά συνέβησαν στα μέσα Μαΐου και φαίνεται πως έκτοτε η κατάσταση έχει μείνει λίγο πολύ η ίδια. Σε έγγραφο που υπέβαλε ο Μασκ στην αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι έχει ζητήσει επανειλημμένως περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των λογαριασμών αυτών. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι επρόκειτο για μία μεθοδευμένη στρατηγική αποπροσανατολισμού.

Το Twitter από την πλευρά του είναι γνωστό πως έχει έναν μεγάλο αριθμό ψεύτικων λογαριασμών, ενώ την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι διαγράφει ένα εκατομμύριο λογαριασμούς bot κάθε ημέρα. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του Μασκ, η εταιρεία δήλωσε ότι πρόκειται για πρόφαση εξόδου από το deal.

Μεταβολές

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Μασκ υπέβαλε την προσφορά η εικόνα της παγκόσμιας και της αμερικανικής οικονομίας ήταν αρκετά διαφορετική. Ενδεικτικά, στα τέλη Μαρτίου, η μετοχή της Tesla, βασικού μεριδίου της περιουσίας του, βρισκόταν άνω των 1.000 δολαρίων. Έκτοτε, όμως, έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της, όπως συνέβη και σε πολλές ακόμη εταιρείες τεχνολογίας.

Παράλληλα, μέτοχοι της Tesla εξέφρασαν ανησυχίες για το κατά πόσον ο δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να μοιράσει τον χρόνο του μεταξύ των εταιρειών, αφού ήδη διαχειρίζεται την Neuralink, την Tesla, την Boring Company και την Space X.

Το όραμα

Το όραμα του Μασκ είχε επίσης προβλήματα: ο ίδιος υποστήριξε ότι θέλει να εξαγοράσει την εταιρεία, διότι είχε χάσει τον δρόμο της και θα ήθελε να θεμελιώνει την ελευθερία του λόγου. Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπόρεσε – τουλάχιστον όχι πειστικά – να εξηγήσει ακριβώς τι εννοεί με αυτό. «Λέγοντας ελευθερία του λόγου, εννοώ απλώς αυτήν που εφαρμόζει τον νόμο», δήλωσε μέσω Twitter.

Παράλληλα, ο δισεκατομμυριούχος δεν μπόρεσε ποτέ να κερδίσει την υποστήριξη των εργαζομένων της Twitter, αφού πολλοί ανησύχησαν ότι το ιδιαίτερο στυλ του θα μπορούσε να ανατρέψει πράγματα που χτίστηκαν μέσα σε βάθος πολλών ετών.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το Twitter έχει ήδη τονίσει ότι ο Μασκ έχει δεσμευτεί νομικά για εξαγορά της εταιρείας και μάλιστα σε συγκεκριμένη τιμή. Επιπλέον, ο Bret Taylor, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Τα γεγονότα αυτά σχηματίζουν το εξής σενάριο: ίσως ο Μασκ υποχρεωθεί να αγοράσει – τελικά χωρίς τη θέλησή του – την εταιρεία έναντι 44 δισ. δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση, παρότι πολλά παραμένουν στον αέρα, ένα φαίνεται ξεκάθαρο, ότι αυτή η ιστορία πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τον αριθμό των bot.