Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι οι φετινοί εορτασμοί για τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο καθώς προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την καταγγελλόμενη από την αντιπολίτευση καλπονοθεία στις προεδρικές εκλογές.

«Είναι Σεπτέμβριος και ήδη μυρίζουν Χριστούγεννα. Φέτος λοιπόν – για να σας αποτίσω φόρο τιμής και να σας ευχαριστήσω – θα εκδώσω διάταγμα για τη μεταφορά των Χριστουγέννων την 1η Οκτωβρίου» δήλωσε ο Μαδούρο στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό του σόου.

@c4news

Venezuela’s president, Nicolás Maduro, says he will begin Christmas festivities in October to boost support after the election. #maduro #venezuela #c4news

♬ original sound – Channel 4 News

Ο ηλικίας 61 ετών προέδρος της Βενεζουέλας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της 11χρονης διακυβέρνησής του και τη νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίζει η ΕΕ, υποσχέθηκε σε όλους τους κατοίκους της χώρας της Λατινικής Αμερικής Χριστούγεννα «ειρήνης, ευτυχίας και ασφάλειας».

 

Ο σοσιαλιστής Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής με το 52% των ψήφων από το CNE και το ελεγχόμενο από την κυβέρνησή του Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επικύρωσε την επανεκλογή του, αλλά η εφορευτική επιτροπή δεν έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη, αναλυτικά πρακτικά της καταμέτρησης, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

Η αντιπολίτευση, ξένες κυβερνήσεις και παρατηρητές κάνουν λόγο ελιγμό της εξουσίας προκειμένου να μην αποκαλύψει τα πραγματικά αποτελέσματα και τη νίκη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες.

Οργή στη Βενεζουέλα για την απόφαση του Μαδούρο να επισπεύσει τους εορτασμούς για τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη γιορτή για την πλειοψηφία των καθολικών Βενεζολάνων, που δεν έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την κίνηση του Μαδούρο να επισπεύσει την εορταστική περίοδο ενώ η χώρα βιώνει μια πολιτική κρίση.

«Τα Χριστούγεννα υποτίθεται ότι είναι περίοδος χαράς, επανένωσης οικογενειών, γιορτών, δώρων, αλλά χωρίς χρήματα και με αυτή την πολιτική κρίση ποιος μπορεί να πιστέψει ότι τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίτερα;», δήλωσε στο Associated Press ο Χοσέ Ερνέστο Ρουίζ, εργαζόμενος σε επιχείριση στο Καράκας.

H απόφαση του Μαδούρο να επισπεύσει τους εορτασμούς των Χριστουγέννων δεν είναι πρωτοφανής, καθώς το έχει ξανακάνει αρκετές φορές αφότου ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας μετά τον θάνατο του μέντορά του, Ούγκο Τσάβες, το 2013.

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Στο μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιουλίου κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι γαντζώνεται παράνομα στην εξουσία.

Τον κατηγορούν για νεποτισμό και διαφθορά που έχει γονατίσει την οικονομία της Βενεζουέλας, ενώ η βίαιη καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και το πογκρόμ κατά της αντιπολίτευσης έχουν πυροδοτήσει τις ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα.

Πάνω από 2.400 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, πολιτικοί και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Διαβάστε ακόμη: