Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τρέμει στην κυριολεξία το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες που διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος από τις συμβάσεις-μαμούθ για τα εξοπλιστικά.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να αναπτυχθεί σκανδαλολογία σχετικά με τις συμβάσεις που θα υπογραφούν και γιαυτό απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους εκπροσώπους του κλάδου τους οποίους κάλεσε στο Μαξίμου.

Στη συνάντηση που έγινε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την ανάγκη για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας να αποκτήσει τη δική της πολεμική βιομηχανία.

Όταν η Τουρκία έχει καταφέρει να στήσει μια υπερσύγχρονη αμυντική βιομηχανία που παράγει από drones μέχρι μεταγωγικά και υπερσύγχρονα μαχητικά η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνιμος πελάτης των ξένων μεγαθήριων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον πόλεμο που ξεσπούσε μονίμως ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα όταν πρόκειται να γίνει μια μεγάλη αμυντική προμήθεια.

Είναι χαρακτηριστική η μάχη που δόθηκε επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ανάμεσα στην Ντασό που εκπροσωπούσε τα μαχητικά «Rafale» και στην κοινοπραξία που εκπροσωπούσε τα «Eurofighter».

O πόλεμος των εταιρειών και των αντιπροσώπων είχε σαν αποτέλεσμα να ναυαγήσει τότε η προμήθεια μαχητικών.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που κατέληξαν σε σκανδαλώδεις συμβάσεις προκάλεσαν επικίνδυνες πολιτικές παρενέργειες.

Το σκάνδαλο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα οποία είχαν περάσει στη γερμανική HDV έχει μείνει στην ιστορία.

Οι Γερμανοί είχαν αναγκαστεί τότε να αλλάξουν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ τα σχέδια των υποβρυχίων για να δικαιολογήσουν την υπερβολική τιμή.

Άλλωστε ο απεσταλμένος του Άκη στο Κίελο τους είχε προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει τη σύμβαση αν η μίζα δεν άγγιζε το 20%.

Τα υποβρύχια που έγειραν είχαν παράγει την επίμαχη εποχή τεράστια ποσά πολιτικού χρήματος.

Ήταν η περίοδος που οι Γερμανοί είχαν σαρώσει τα πάντα γιατί αφενός είχαν την υποστήριξη της κυβέρνησης Σημίτη και αφετέρου γιατί έδιναν μεγάλες προμήθειες.

Οι διακριτικές πληρωμές όπως ονόμαζαν τις μίζες οι εκπρόσωποι των γερμανικών ομίλων έφτασαν σε μυθικά ποσά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη σκανδαλολογία για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών.

Βέβαια το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποφύγει τις πιέσεις.

Ο Μακρόν για μια ακόμη φορά θα επιχειρήσει να διεκδικήσει προμήθειες για να ενισχύσει τη γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία έχει υπογράψει προνομιακές συμβάσεις-μαμούθ για τα μαχητικά «Rafale» και τις φρεγάτες «Belharra» ο Μακρόν συνεχίζει να πιέζει. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι Γερμανοί.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ και η στενή συνεργασία Μητσοτάκη-Νετανιάχου βάζει δυναμικά στο παιχνίδι των εξοπλιστικών και τους Ισραηλινούς.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αφήσει εκτός παιχνιδιού τους Αμερικανούς γιατί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις σχέσεις με το σύστημα Τραμπ.

Όπως αντιλαμβάνεστε η εξίσωση που καλείται να επιλύσει το Μαξίμου σε συνεργασία με τον Νίκο Δένδια είναι δύσκολη.

Οι χειρισμοί είναι λεπτοί και απαιτούν προσοχή.

Διαβάστε ακόμη: