Ο ΠΑΟΚ έχασε με θλάση τον Μπράντον Τόμας, ο Νέλσον Ολιβέιρα είναι τελείως ντεφορμέ από το ξεκίνημα της σεζόν (προερχόμενος κι από χιαστούς) και έτσι ο Ραζβάν Λουτσέσκου καλείται να περάσει μια ακόμη δοκιμασία, αφού τρίτος σέντερ φορ δεν υπάρχει στο ρόστερ (ο Κούτσιας, τον οποίο ο Ρουμάνος δεν υπολόγιζε, πήγε δανεικός στον Βόλο). Και έρχεται το ντέρμπι κορυφής με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα…

Το θέμα απόκτησης σέντερ φορ μέσα στον Σεπτέμβριο ήταν η δεύτερη μεταγραφική προτεραιότητα που τέθηκε από την τεχνική ηγεσία στον Ζοσέ Μπότο και στην ιδιοκτησία. Η πρώτη, βασική και στην πορεία μοναδική ήταν του «δεκαριού», αλλά ούτε… τέτοιος εμφανίστηκε στην Τούμπα αφού ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε έγκριση μόνο για τον Φερνάντες του Βόλου, αλλά αυτός… ήθελε ΑΕΚ.

Το ερώτημα είναι μέχρι 13 Νοεμβρίου, όπου θα υπάρχει η μεγάλη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω Μουντιάλ, ποιος θα παίξει φουνταριστός στον «δικέφαλο» αν τραυματιστεί ή τιμωρηθεί ο Ολιβέιρα. Εκτός κι αν αναγκαστικά πάει σε… Κουλιεράκη της επίθεσης, δηλαδή τον 20χρονο φορ από την Ακαδημία, Βασίλη Γκορντεζιάνι!


Η στήλη έψαξε στην ελληνική πιάτσα agents για το αν κάποιοι ελεύθεροι σέντερ φορ προτάθηκαν στον ΠΑΟΚ… in September. Και η απάντηση ήταν… δύο 30χρονοι και μάλιστα «δυνατά» ονόματα και διεθνείς. Ο λόγος για τον Τσέχο Ματέι Βίντρα (2.000.000 η σημερινή του χρηματιστηριακή αξία) και τον Ιταλό Σιμόνε Ζάζα (1.000.000)!

Ο Βίντρα έμεινε ελεύθερος τον Ιούλιο από την Μπέρνλι, η οποία τέσσερα χρόνια πριν πλήρωνε 12.500.000 ευρώ για την αγορά του από τη Ντέρμπι, που με την σειρά της είχε δώσει 9.500.000 στη Γουότφορντ, το 2016. Ο Τσέχος φορ, που βγάζει συχνά μυϊκούς μικροτραυματισμούς, πέρυσι στην Πρέμιερ Λιγκ έκανε 22 συμμετοχές. Στον ΠΑΟΚ για να ερχόταν, ζητούσε συμβόλαιο 1.300.000 τον χρόνο και όχι φυσικά για να είναι «δεύτερος» πίσω από τον Ολιβέιρα.

Ο δεύτερος ελεύθερος στράικερ που προτάθηκε στον ΠΑΟΚ ήταν ο Ζάζα. Αυτός τον Σεπτέμβριο αφού την τελευταία ημέρα του Αυγούστου έλυσε το συμβόλαιό του με την Τορίνο. Εκτός από τον ΠΑΟΚ είχε προταθεί και στην ΑΕΚ, η οποία προτίμησε να πάει στη… σιγουριά του Φαν Βέερτ!

Ο Ζάζα εκτός από ιδιόρρυθμος χαρακτήρας την περυσινή σεζόν ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς που τον κράτησαν 150 ημέρες και σε 22 ματς στα πιτς! Κάτι που προφανώς παίζει τον ρόλο του, για να… κυκλοφορεί ακόμη ως ελεύθερος παρά το βιογραφικό που έχει.


Θέμα απόκτησης ελεύθερου επιθετικού στον ΠΑΟΚ δεν προκύπτει από πουθενά. Κι αυτό αφού ακόμη κι αν ερχόταν, δεν θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα. Αντιθέτως κάποιοι προσπαθούν μέχρι την Παρασκευή (όταν και κλείνει το παράθυρο των ελεύθερων στην Ελλάδα) για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον απόκτησης ενός… παλιού γνωστού που ήταν να έρθει για το «10»!

Ο λόγος για τον Πορτογάλο Φάμπιο Μαρτίνς, που τελικά έμεινε ελεύθερος, δικαιώνοντας έτσι τον Ιβάν Σαββίδη και τις πληροφορίες του, που για αυτό τον λόγο δεν ήθελε να πληρώσει 1.000.000 transfer fee στην Αλ Ουάντα (τον περυσινό Σεπτέμβριο έσκασε 3 εκατομμύρια στη Μπράγκα). Παρεμπιπτόντως σε αντίθεση με άλλους ελεύθερους, ο Πορτογάλος έχει κάνει προετοιμασία και έχει τρία ματς στα πόδια με την πρώην ομάδα του (τελευταίο ένα 25λεπτο στις αρχές Σεπτέμβρη).

Ο Φάμπιο Μαρτίνς με το αριστερό πόδι και τα 4.800.000 ευρώ χρηματιστηριακή αξία, είναι γούστο του Λουτσέσκου για τον ΠΑΟΚ. Και κάποιοι στην Τούμπα προσπαθούν έστω και στο… και δέκα να τον φέρουν στον «δικέφαλο», με βάση τα νέα δεδομένα. Κάτι όμως, που χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και κυρίως να αλλάξει άποψη ο Σαββίδης…


Η φημολογία πως ο Ιβάν Σαββίδης βάζει «συμπαίκτη» στον ΠΑΟΚ ή πουλάει και φεύγει ασφαλώς και δεν είναι τωρινή. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον πόλεμο διαρκείας και τα σκληρά μέτρα κατά των Ρώσων γενικότερα (η μπάλα πήρε και τους Ρώσσους επιχειρηματίες / «ολιγάρχες» ανά την υφήλιο), έχει ξεκινήσει αυτό το… αφήγημα. Κι αφορά συνολικά τις επενδύσεις / δραστηριότητες του Ιβάν στην Ελλάδα (όχι μόνο στον «δικέφαλο»)!

Βεβαίως και η αποστασιοποίηση του Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ, η απουσία του από τη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα, η νέα πολύ σφικτή οικονομική πολιτική του κλαμπ να στηρίζεται στα «έσοδα / έξοδα» σε βαθμό ακόμη που και το 1.000.000 ευρώ transfer fee να θεωρείται… πολυτέλεια / υπερβολικό έξοδο, έχουν (δικαιολογημένα) φουντώσει την εν λόγω φημολογία. Επίσης το να βρει αγοραστή ή έστω συμπαίκτη στον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης, γίνεται πιο εύκολο, σίγουρα πιο… ελκυστικό, με το πρότζεκτ της «νέας Τούμπας»!

Κάπου εδώ έρχεται και… κολλάει γάντι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης! Θεσσαλονικιός που έφυγε πιτσιρικάς με την οικογένειά του από την πόλη για τη Ρώμη, με διπλή (ελληνοβρετανική) υπηκοότητα, που ζει συνήθως στην Ελβετία, σπουδαγμένος στο London Scools of Economics, δηλωμένος ΠΑΟΚτζής, γνωστός του Ιβάν και με εμφανίσεις / παρουσίες στη σουίτα του στο γήπεδο της Τούμπας.


Ο 60χρονος κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος (μιλάει 6 γλώσσες) Μυστακίδης μετά το 2018 έχει αποκτήσει τεράστια ρευστότητα, σε βαθμό που ήταν ένας από τους τέσσερις Έλληνες στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, ανάμεσα σε Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Λάτση και Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Μάλιστα όπως έκανε και ο Ιβάν Σαββίδης έτσι κι αυτός απέκτησε το δικό του νεοκλασικό οίκημα στο κέντρο της πόλης (καταλαμβάνει σχεδόν ένα τετράγωνο).Το παλιό κτήριο της Ιονικής Τράπεζας και μετέπειτα της Alpha Bank, που βρίσκεται στην πλατεία Ρούσβελτ. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2013, όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ενώ πριν από δύο χρόνια απέκτησε ποσοστό άνω του 5% της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με έγκυρους οικονομικό – αθλητικούς κύκλους το «φλερτ» του Μυστακίδη με τον ΠΑΟΚ ή των ανθρώπων του Σαββίδη με τον Μυστακίδη για να γυρίσει σελίδα ιδιοκτησιακά ο ΠΑΟΚ, ξεκίνησε περίπου πριν από 8 μήνες. Και οι ίδιες πηγές επιμένουν πως σε αυτό το διάστημα έχει προχωρήσει σημαντικά, αναφέροντας και τις… έμμεσες πιέσεις που δέχεται ο Ιβάν για να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ και (επιχειρηματικά από) την… Ελλάδα!

Είναι ενδεικτικό πως την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της φημολογίας που έχει φουντώσει στη Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, Λευτέρης Δούκας, να τοποθετηθεί σε ιντερνετική συνέντευξη, σε εκπομπή οργανωμένων οπαδών, διαψεύδοντας τις φήμες για πώληση του ΠΑΟΚ, πόσο μάλλον με τον Ιβάν Σαββίδη παρόντα να μπει συμπαίκτης…


Ήταν να μην κάνει την αρχή με… Ονδούρα ο Θόδωρος Καρυπίδης. Από τη στιγμή που του βγήκε το… λαχείο «Λουίς Πάλμα» επενδύει στην συγκεκριμένη αγορά. Έτσι 6 μήνες μετά πρόσθεσε και δεύτερο παίκτη από την Ονδούρα, τον εξτρέμ Έντγουιν Ροντρίγκες, ενώ έχει έτοιμο για τον Γενάρη και τρίτο, που παίζει μάλιστα στο Αγρίνιο! Όλοι τους «ομόσταβλοι», υπό την μανατζερική μπαγκέτα της Τοp Radical.

Πάμε και στο παρασύνθημα: η ελληνική πιάτσα agents γνωρίζει πολύ καλά πως ο Καρυπίδης έχει συμφωνήσει ήδη με τον Ντέιμπι Φλόρες. Αμυντικός χαφ, 26, 18 φορές διεθνής, με χρηματιστηριακή αξία 400.000 ευρώ, που έχει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στον Παναιτωλικό και την περυσινή του σεζόν στη Super League απέκτησε αρκετούς υποστηρικτές!

Έγινε κίνηση από τον ιδιοκτήτη των «κιτρίνων» και πριν κλείσει το μεταγραφικό παράθυρο στην Ελλάδα, πριν δηλαδή από την έλευση του Ετεμπό και συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου / αρχές Σεπτέμβρη. Οι Αγρινιώτες αξίωσαν πολλά, ο Γιάννης Αναστασίου ήταν αρνητικός στο να παραχωρηθεί…

Τι θα συμβεί προσεχώς; Ο Καρυπίδης θα επανέλθει τον Γενάρη, όταν ο Φλόρες θα μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του, ποντάροντας στη συμφωνία με την πλευρά του Ονδουριανού μέσου και προσφέροντας λογικά ένα χαμηλό αντίτιμο στον Παναιτωλικό ώστε να μην τον χάσει τσάμπα μετά από λίγους μήνες…

Τώρα αν το δεχτούν οι Αγρινιώτες ή μουλαρώσουν όπως ο Χριστοβασίλης τον περασμένο Γενάρη με τον Πίρσμαν δεν το ξέρω, θα φανεί προσεχώς. Όπως όμως συνέβη και με τον κλεισμένο Βέλγο αριστερό μπακ, έτσι και με τον Φλόρες… αργά ή γρήγορα θα τον δούμε στο «Βικελίδης».

Και κάτι τελευταίο για Φλόρες: στον Παναιτωλικό ή έχουν υποψιαστεί ή κάποιος τους το σφύριξε τι τρέχει με τον Ονδουριανό και τον Άρη, με αποτέλεσμα ο άσος να τρώει πλέον πάγκο.

Διαβάστε ακόμη: