Σε αυτήν τη συγκυρία, όπου οι αγορές «ματώνουν», οι επενδυτές βιώνουν καθημερινά ένα σκωτσέζικο ντους ανάλογα με τις διαθέσεις του προέδρου Τραμπ και ουδείς γνωρίζει πώς θα αναδιαταχθεί η παγκόσμια οικονομία, η αναζήτηση «καταφυγίων» είναι μια πραγματικότητα. Αναμφίβολα το επίπεδο φορολογίας μιας χώρας είναι δείκτης, κριτήριο, που μπορεί να προσελκύσει ή να απωθήσει επενδυτές άρα και κεφάλαια. Και σε αυτό το πεδίο, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πλέον φιλικούς προορισμούς, καθώς η φορολόγηση των μερισμάτων περιορίζεται στο 5%, κατατάσσοντας μας στην 6άδα των ευρωπαϊκών χωρών με συντελεστή χαμηλότερο του 10%.
Πώς φορολογεί η Ευρώπη
Το μέρισμα είναι μια πληρωμή προς τους μετόχους μιας εταιρείας από τα εταιρικά κέρδη μετά τη φορολογία. Στις περισσότερες χώρες, αυτές οι πληρωμές μερισμάτων υπόκεινται σε φόρο μερισμάτων. Οι φορολογικοί συντελεστές μερισμάτων αντικατοπτρίζουν τον ανώτατο προσωπικό φορολογικό συντελεστή μερισμάτων, αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι καταλογισμοί, οι πιστώσεις ή οι συμψηφισμοί.
Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του Tax Foundation, η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων, 51%. Ακολουθούν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 42% και 39,35%, αντίστοιχα.
Η Εσθονία, η Λετονία και η Μάλτα είναι οι μόνες καλυπτόμενες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο στο εισόδημα από μερίσματα. Για την Εσθονία και τη Λετονία, αυτό οφείλεται στο σύστημα φορολογίας εταιρειών που βασίζεται στις ταμειακές ροές: αντί να επιβάλλουν φόρο στα μερίσματα, επιβάλλουν φόρο εισοδήματος εταιρειών 20% όταν μια επιχείρηση διανέμει τα κέρδη της στους μετόχους. Η Μάλτα, αντίθετα, επιτρέπει στους μετόχους να συμψηφίζουν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων επί του εισοδήματός τους από μερίσματα με τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή 35%, με αποτέλεσμα τον μηδενικό ανώτατο συντελεστή.
Από τις χώρες που επιβάλλουν φόρο στα μερίσματα, η Βουλγαρία, η Γεωργία και η Ελλάδα έχουν τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στο 5%, ακολουθούμενες από τη Μολδαβία και την Ουκρανία με 6% και 6,5%, αντίστοιχα.
Μεταξύ των 35 ευρωπαϊκών χωρών, ο μέσος ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα μερίσματα είναι 20,53%.
Για λόγους σύγκρισης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν συνδυασμένο συντελεστή πολιτειακού και ομοσπονδιακού φόρου μερισμάτων 28,73%.
Αλλάζει ο χάρτης
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες άλλαξαν ή σχεδιάζουν να αλλάξουν τον φορολογικό συντελεστή μερισμάτων:
- Η Ρουμανία αύξησε τον φορολογικό συντελεστή μερισμάτων από 8 σε 10% 2025.
- Η Σλοβακία αύξησε τον φορολογικό συντελεστή μερισμάτων από 7 σε 10% το 2024, αλλά από τον Ιανουάριο του 2025 ο συντελεστής επέστρεψε στο 7%.
- Η Ισπανία αύξησε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων από 28 σε 30% από το 2025.
- Οι Κάτω Χώρες αύξησαν τον φορολογικό συντελεστή το 2024 από 26,9% σε 33%. Επιπλέον, ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε στο 36% από το 2025.
Σε πολλές χώρες, τα εταιρικά κέρδη υπόκεινται σε δύο επίπεδα φορολόγησης: τον εταιρικό φόρο εισοδήματος σε επίπεδο οντότητας, όταν η εταιρεία αποκτά εισόδημα, και τον φόρο μερισμάτων ή κεφαλαιακών κερδών σε ατομικό επίπεδο, όταν το εισόδημα αυτό μεταβιβάζεται στους μετόχους της είτε ως μέρισμα είτε ως κεφαλαιακά κέρδη.
Ορισμένες χώρες, ωστόσο, έχουν ενσωματώσει τη φορολόγηση του εισοδήματος των εταιρειών και του εισοδήματος από μερίσματα/κέρδη κεφαλαίου για να εξαλείψουν τη διπλή αυτή φορολόγηση.