Κανονικά οι εκλογές στην Τουρκία επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023.

Αλλά ο Ερντογάν άλλαξε γνώμη και έφερε τις εκλογές πιο μπροστά για δύο λόγους:

Η επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 14η Μαΐου οπότε μπορούν οι εκλογές αυτές να θεωρηθούν πρόωρες και έτσι να παρακαμφθεί το νομικό κώλυμα ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη φορά, εκτός εάν πρόκειται για πρόωρες εκλογές.

Η 14η Μαΐου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι η ημέρα των βουλευτικών εκλογών (14 Μαΐου 1950) κατά την οποία αναδείχτηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές για τον οποίον τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό ο πρόεδρος Ερντογάν.

Και ακόμα, ύστερα από την αναγγελία της ημερομηνίας των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 17-18 Ιουνίου και επειδή η ημερομηνία του Μπαϊραμιού πέφτει στις 29 Ιουνίου, οι πληροφορίες λένε ότι ο Ιούνιος δεν υπάρχει καν στον εκλογικό σχεδιασμό Ερντογάν.

…και ο συμβολισμός της Κυριακής των Βαΐων για τον Μητσοτάκη

Παλιός κοινοβουλευτικός θυμήθηκε κάτι που μπορεί να έχει ξεχωριστή σημασία.

Στις 8 Απριλίου του 1990 ήταν επίσης Κυριακή των Βαΐων, όταν ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κατήγαγε νίκη στην τρίτη κατά σειράν εκλογική αναμέτρηση, επιτυγχάνοντας να «πιάσει» σχεδόν 47%.

Μάλιστα, η συμφωνία τότε με τον βουλευτή της ΔΗΑΝΑ Κατσίκη ήταν εκείνη που είχε οδηγήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλα έχουν την σημασία τους και οι συμβολισμοί πολύ περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη: