«Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων έχει αναφερθεί σε περιοχές των επαρχιών Ράκα και Ντέιρ Εζόρ», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης που εδρεύει στο Καμισλί.

«Τρεις άνθρωποι “έχασαν” τη ζωή τους», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση, με την οποία οι Κούρδοι ζητούν από τους διεθνείς οργανισμούς –και κυρίως, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας– να παράσχουν την αναγκαία βοήθεια.

«Η ασθένεια εξαπλώθηκε στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ μέσω μολυσμένου πόσιμου νερού, διότι οι αρχές έχουν σταματήσει να διανέμουν χλώριο στους σταθμούς ύδρευσης, τους τελευταίους τρεις μήνες. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα χολέρας (κυρίως εμετούς και διάρροια), τόνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω επίσημης ενημέρωσης.

Ύστερα από ένδεκα χρόνια πολέμου, η Συρία αντιμετωπίζει σοβαρή ξηρασία και λειψυδρία. Λόγω των συγκρούσεων, έχουν καταστραφεί τα 2/3 των μονάδων καθαρισμού του νερού, οι μισοί σταθμοί άντλησης και το 1/3 των πύργων ύδρευσης, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, τον περασμένο Απρίλιο.

Σχεδόν, ο μισός πληθυσμός εξαρτάται από εναλλακτικές, συχνά ανθυγιεινές, πηγές νερού.

Η χολέρα, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο από αφυδάτωση, εξαπλώνεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων. Με βάση διάφορες εκτιμήσεις, κάθε χρόνο καταγράφονται 1.3 – 4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και οι θάνατοι υπολογίζονται από 21.000 έως 143.000.

Διαβάστε ακόμη: