Τον περασμένο μήνα, ο Διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, επισκέφθηκε την Κίνα για συνομιλίες με τους ομολόγους του, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, επιδιώκει να προωθήσει τον διάλογο με το Πεκίνο.

«Τον περασμένο μήνα, ο Διευθυντής (σ.σ. Γουίλιαμ) Μπερνς ταξίδεψε στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τους Κινέζους ομολόγους του και τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας στις υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε ο αξιωματούχος. Οι FT αποκάλυψαν την επίσκεψη. Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει, ώστε να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών, εν μέσω τεταμένου κλίματος.

Η αποστολή του κ. Μπερνς πραγματοποιήθηκε τον ίδιο μήνα, που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Γουάνγκ Γι, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, στη Βιέννη. Το ταξίδι του επικεφαλής της CIA ήταν, επίσης, η υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Κίνα, από όταν η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, μετέβη στην Τιαντζίν, τον Ιούλιο του 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει πολλές φορές από τον Διευθυντή της CIA να αναλάβει ευαίσθητες αποστολές, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Ο Γουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό να προειδοποιήσει τους Ρώσους αξιωματούχους να μην εισβάλλουν στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: