Η σωματική άσκηση, ως γνωστόν, μπορεί να προστατεύει την καρδιά, ωστόσο, όταν γίνεται συστηματικά και με αυξημένη ένταση και διάρκεια, τα οφέλη της αυξάνονται.

Αυτό αποκάλυψε νεότερη ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο “Circulation” της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αν και όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και η άσκηση μέτριας ή έντονης έντασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι, μάλιστα, μία από τις πρώτες που χρησιμοποίησαν στοιχεία αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, μετρημένα αντικειμενικά και σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.

«Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί τρόποι που ενισχύουν την προστασία από τη συστηματική άσκηση», επεσήμανε ο δόκτωρ Φρέντερικ Χο, συν–επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

«Για παράδειγμα, η άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους και των συναφών καρδιομεταβολικών καταστάσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η τακτική άσκηση μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τον καρδιακό μυ, ο οποίος με τη σειρά του αποτρέπει δυνητικά την ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας», διευκρίνησε.

Πότε αυξάνονται τα οφέλη

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 94.739 ενηλίκων ηλικίας 37 – 73 ετών από τη Σκωτία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ουαλία, οι οποίοι εγγράφηκαν στην ερευνητική βάση δεδομένων “BioBank” την περίοδο μεταξύ 2006 και 2010.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ του 2013 – 2015. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και το 57%, ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένα άτομο δεν είχε υποστεί καρδιακή προσβολή ή είχε διαγνωσθεί με καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να μετρηθεί η ένταση και η διάρκεια της άσκησης, oι συμμετέχοντες φορούσαν ένα μετρητή στον καρπό τους για επτά ολόκληρες και συνεχόμενες ημέρες. Στην επανεξέταση έπειτα από έξι χρόνια, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι:

Όσοι ασκούνταν για 150 – 300 λεπτά με σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης την εβδομάδα, παρουσίαζαν 63% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Όσοι ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα έντονης σωματικής δραστηριότητας για 75 – 150 λεπτά την εβδομάδα εκτιμήθηκε ότι είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σε σύγκριση με όσους ασκούνταν ελάχιστα ή και καθόλου.

«Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι κάθε μορφή άσκησης και κίνησης του σώματος, μετράει. Ένας χαλαρός, δεκάλεπτος περίπατος είναι καλύτερος από το τίποτα. Αν, μάλιστα, προσπαθήσετε να περπατήσετε λίγο πιο γρήγορα, θα αυξήσετε περαιτέρω τα πιθανά οφέλη της άσκησης», επεσήμανε ο δόκτορας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η υπέρβαση των συστάσεων σχετικά με την ωφέλιμη διάρκεια της άσκησης μπορεί να παρέχει ακόμη μεγαλύτερη προστασία από την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Διαπιστώσαμε ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μέχρι και 500 λεπτά / εβδομάδα μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ατόμου», συμπλήρωσε.

Τέλος, σημαντικά θεωρούνται και τα οφέλη από την αύξηση της άσκησης και την αποφυγή της καρδιακής ανεπάρκειας για τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, άτομα με υπέρταση και αυξημένες τιμές της γλυκόζης ή της χοληστερόλης.

Διαβάστε ακόμη: