Οι τιμές του χρυσού έφτασαν σε υψηλό σχεδόν ενός μηνός την Τετάρτη, μετά από μια θανατηφόρα έκρηξη στη Γάζα που πυροδότησε φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και διατήρησε το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ως μια ευνοούμενη επένδυση.

Η τιμή του χρυσού spot σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.943,20 δολάρια ανά ουγγιά μετά την κλιμάκωση του υψηλότερου από τις 20 Σεπτεμβρίου νωρίτερα στη συνεδρίαση. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ επίσης σημείωσε άλμα 1,1% στα 1.957 δολάρια.

Ο χρυσός επωφελήθηκε από έναν συνδυασμό γεωπολιτικού ασφάλιστρου κινδύνου λόγω των φόβων για παρατεταμένη σύγκρουση, της δυναμικής μετά το σπάσιμο πάνω από τα βασικά τεχνικά επίπεδα και των κινδύνων στασιμότητας λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Ασία-Ειρηνικό στον OANDA.

Εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, πυροδοτώντας διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη και σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Οι ασφαλείς ροές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή παρέμειναν ο κυρίαρχος καταλύτης για τις τιμές του χρυσού», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong.

«Οι κίνδυνοι περαιτέρω κλιμάκωσης μπορεί να υποστηρίζουν τις τιμές προς το παρόν, αλλά το επίπεδο των 1.945 δολαρίων μπορεί να αποδειχθεί μια κρίσιμη αντίσταση που πρέπει να ξεπεραστεί».

Οι τιμές του χρυσού έχουν εκτοξευθεί κοντά στα 100 δολάρια από την έναρξη της σύγκρουσης παρά τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ενισχύουν τα στοιχήματα για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα οποία τείνουν να επιβαρύνουν τον χρυσό που δεν αποδίδει.

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την Πέμπτη για ενδείξεις σχετικά με τα επιτόκια.

«Η αφήγηση για μεγαλύτερης διάρκειας (επιτόκια) υψηλά επιτόκια που έχει καθηλώσει τον χρυσό τις τελευταίες δύο εβδομάδες φαίνεται να βλέπει προσωρινά σημάδια εξασθένησης καθώς οι αγορές αναζητούν ανανεωμένα σχόλια από αξιωματούχους της Fed», ανέφερε η OCBC στη μηνιαία προοπτική των εμπορευμάτων.

Ο  χρυσός έλαβε επίσης ώθηση αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας του κορυφαίου καταναλωτή αναπτύχθηκε με ταχύτερο από το αναμενόμενο κλιπ το τρίτο τρίμηνο από πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: