«Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. H Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα».
Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψή του με τους Προέδρους της UEFA και των μεγάλων ΠΑΕ προκάλεσαν περισσότερα ερωτήματα από όσα υπήρχαν.
Το κλείσιμο, «ενδεχομένως», των θυρών οργανωμένων οπαδών, ο αποκλεισμός των ομάδων και η ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας -που αποδείχθηκε ανίκανη στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας που οδήγησαν στη δολοφονία ενός οπαδού– είναι μέτρα που δεν απαντούν στο πρόβλημα που μάλλον δεν έχει κατανοήσει η κυβέρνηση.

Οι αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Αστυνομικών αφορούν -όπως λέει η ΠΟΑΣΥ- την προσπάθεια της πολιτείας «να κρύψει τις ευθύνες της με την εναπόθεση νέων ρόλων στην Ελληνική Αστυνομία, ωσάν να είναι εκείνη που ευθύνεται και ολιγωρεί για την μη αντιμετώπιση της γάγγραινας της βίας και της αυθαιρεσίας στο χώρο του αθλητισμού».

«Η άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στον έλεγχο των οργανωμένων οπαδών περιορίζει το ρόλο του Έλληνα αστυνομικού «σε ρόλο security, ενάντια σε κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας». 

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ανακοίνωσε μέτρα που είχε… ήδη πάρει και δεν απέτρεψαν το μακελειό, αλλά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει το αντίθετο:

«Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από ένα χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο. Δεν εξαφάνισαν την παραβατικότητα, αλλά είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές».

Η κυβέρνηση δηλαδή ομολογεί πως δεν λύνει το πρόβλημα αφού η ελληνική αστυνομία επεμβαίνει εκ των υστέρων και ομολογεί -δια στόματος Πρωθυπουργού- ότι «το φαινόμενο αυτό είναι διεθνές, είναι διαχρονικό, είναι σύνθετο ενώ αποδεικνύεται ότι ούτε η αυστηροποίηση των ποινών που καθιερώσαμε ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης που υπάρχουν λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει».

Μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού ο τότε υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε ανακοινώσει «ένα σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων» ωστόσο στην ίδια πόλη εμφανίσθηκε ομάδα να ρωτά «τι ομάδα είσαι;».

Οι λέσχες φαίνεται πια ότι θα κλείσουν -εκτός από μία που θα είναι αδειοδοτημένη και θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, όλα τα μέλη θα πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ θα υπάρχει μητρώο μελών που θα είναι στην διάθεση της εκάστοτε ΠΑΕ.
Προφανώς το ότι ως τώρα λειτουργούσαν λέσχες με γραφεία στα οποία είχαν οπλισμό δεν οφείλεται στο ότι αυτό ήταν νόμιμο και το κλείσιμο τους μπορεί να οδηγήσει σε παράνομες λέσχες που δεν θα ελέγχει κανένας.
Η δράση των νεοναζί στους συνδέσμους είναι πολύ παλιά -αρχίζοντας από την Ναζιστικό Όμιλο οπαδών του Παναθηναϊκού στη δεκαετία ’80 και συνεχίζοντας με την Χρυσή Αυγή. Η εισβολή των Κροατών νεοναζιστών στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε με την βοήθεια ελληνικού συνδέσμου που τα μέλη του -ανάμεσα στα οποία μπορεί να είναι και ο δολοφόνος του Μιχάλη Κατσούρη- παραμένουν ασύλληπτα.
Η απόφαση να κλείσουν οι σύνδεσμοι -ενδεχομένως!- μπορεί να είναι απλά μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα που σύντομα θα ξεχασθεί και ο χουλιγκανισμός μπορεί να περάσει αν συμβεί στην παρανομία -στην οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται όταν πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις. Που σημαίνει ότι θα γίνει πιο άγριος και ανεξέλεγκτος.
Ας κρατήσουμε την πρόθεση της κυβέρνησης να λύσει ένα πρόβλημα που υποτίθεται είχε λύσει με νόμο. Την πρόθεση των ΠΑΕ να βοηθήσουν και την αντίδραση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών ότι “δεν είμαστε σεκιούριτι”: δεν είναι ο ρόλος της αστυνομίας  αυτός “ωσάν να είναι εκείνη που ευθύνεται και ολιγωρεί για την μη αντιμετώπιση της γάγγραινας της βίας και της αυθαιρεσίας στο χώρο του αθλητισμού».
 
Η αστυνομία δεν σκοπεύει να βοηθήσει την κυβέρνηση που φαίνεται να οδηγεί τα πράγματα στον παράνομο και τον “αδειοθετημένο” χουλιγκανισμό. Το επόμενο έγκλημα επωάζεται, αλλά ο ένοχος θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί αυστηρά. Μόνο αυτό μπορεί να υποσχεθεί η κυβέρνηση, χωρίς να είναι βέβαιο κι αυτό.