Οι εισαγωγές από Ρωσία αποτελούν το 7,35% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από την Ουκρανία μπορεί να αποτελούν μόνο το 0,34% των συνολικών εισαγωγών της Ελλάδας, όμως ειδικά στα ηλιέλαια, η ελληνική αγορά εξαρτάται από την Ουκρανία για το 20,4% των εισαγωγών της.

Τα στοιχεία της BNP Paribas συνθέτουν τον χάρτη της εξάρτησης της Ελλάδας από τη Ρωσία και την Ουκρανία,  και άρα τον χάρτη της ακρίβειας.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξάρτηση και πληρώνουν το τίμημα από την αύξηση στις τιμές αυτών των προϊόντων, την επιβράδυνση στο εμπόριο και τον κίνδυνο διατάραξης των προμηθειών», σημειώνουν οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου.

o-chartis-tis-akriveias-ti-kai-posa-eisagei-i-ellada-apo-rosia-kai-oykrania0

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις «πορτοκαλί» χώρες με βάση την εξάρτησή της από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι πιο εκτεθειμένες από εκείνες της Δυτικής Ευρώπης.

Ανάμεσα στις τελευταίες, υπάρχουν διαφορές, με τη Γερμανία και την Ιταλία να είναι πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο από τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία.

Εισαγωγές από Ρωσία και η εξάρτηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BNP Paribas, το 7,35% των εισαγωγών της Ελλάδας είναι ρωσικά προϊόντα, με την ενέργεια να αποτελεί το 88,1% των εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα από τη Ρωσία.

Η Ελλάδα εξαρτάται από τη Ρωσία για το 21,1% των συνολικών ενεργειακών εισαγωγών της.

o-chartis-tis-akriveias-ti-kai-posa-eisagei-i-ellada-apo-rosia-kai-oykrania1

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλων χωρών.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το 19,1% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα από τη Ρωσία, καθώς η χώρα μας εξαρτάται από τη Ρωσία για το 21% του συνολικού φυσικού αερίου που εισάγει.

Τα πράγματα είναι χειρότερα στο πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί και το 50,1% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BNP Paribas, το 20,4% του πετρελαίου που εισάγει η Ελλάδα είναι ρωσικό.

εισαγωγές από Ρωσία

Στον άνθρακα, το 88,7% των εισαγωγών της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το μερίδιο που έχει ο άνθρακας στις συνολικές εισαγωγές από τη Ρωσία είναι 13,6%.

Η εξάρτηση από την Ουκρανία 

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία αποτελούν μόνο το 0,34% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα, όμως εκεί όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BNP Paribas είναι στα ηλιέλαια.

Αυτά αποτελούν το 27,2% των συνολικών εισαγωγών που κάνει η Ελλάδα από την Ουκρανία, καθώς το 20,4% των ηλιελαίων που εισάγει η Ελλάδα είναι ουκρανικά.

o-chartis-tis-akriveias-ti-kai-posa-eisagei-i-ellada-apo-rosia-kai-oykrania3

Με δεδομένο ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν στάθμιση 18,1% στον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αφήνει την ελληνική οικονομία ευάλωτη σε έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

o-chartis-tis-akriveias-ti-kai-posa-eisagei-i-ellada-apo-rosia-kai-oykrania4