Οι Κίνα και Ουγγαρία είναι «έτοιμες να συνεργασθούν με άλλες χώρες», ώστε να σταματήσουν τις τρέχουσες εχθροπραξίες, ανέφερε σήμερα (20/02) ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας, Ουάνγκ Γι, μιλώντας από τη Βουδαπέστη, εν όψει επίσκεψης στη Μόσχα.

«Η Κίνα και η Ουγγαρία είναι φιλειρηνικές χώρες, επομένως, χαίρομαι που σάς συναντώ ξανά», ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο.

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που μόλις ακούσαμε (από εσάς) και να τονίσω από κοινού στον κόσμο ότι η Κίνα και η Ουγγαρία συνεργάζονται πρόθυμα με άλλες φιλειρηνικές χώρες, προκειμένου να σταματήσουν τις τρέχουσες εχθροπραξίες, το συντομότερο δυνατόν».

Άντονι Μπλίνκεν: «Η Κίνα σκέφτεται να στείλει όπλα στη Ρωσία»

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο οποίος συναντήθηκε προχθές (18/02) με τον Ουάνγκ Γι, προειδοποίησε ότι το Πεκίνο σκέφτεται να παράσχει όπλα στη Ρωσία, ώστε να υποστηρίξει την επίθεση στην Ουκρανία.

«Μιλήσαμε για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία και τις ανησυχίες που έχουμε για την προοπτική ότι η Κίνα σκέφτεται να παράσχει φονική υποστήριξη στη Ρωσία», ανέφερε αρχικά, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τι θα περιλάμβανε συγκεκριμένα, σημείωσε: «Κυρίως, όπλα». Οι δύο άνδρες βρέθηκαν στο Μόναχο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, μία συνάντηση την οποία η αμερικανική διπλωματία χαρακτήρισε ως «ειλικρινή και άμεση».

Ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε για τις «συνέπειες και τα επακόλουθα» για την Κίνα αν προσφέρει «υλική υποστήριξη» στη Ρωσία ή τη βοηθήσει να διαφύγει των δυτικών κυρώσεων, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, συνοψίζοντας τη συνάντηση.

Προειδοποίηση στο Πεκίνο και από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι αν η Κίνα υποστηρίξει τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην πατρίδα του, τότε θα «ξεσπάσει» Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτή η τοποθέτηση ακολουθεί τη θέση του Πεκίνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε βρίσκονται σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις, μετά τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν.

«Για εμάς, είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ’ αυτό τον πόλεμο. Στην πραγματικότητα, θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, σε συνέντευξη στη Welt.

Διαβάστε ακόμη: