«Μία από τις πιο σπουδαίες ιδιωτικές συλλογές κυκλαδικών αρχαιοτήτων θα εκτεθούν στο Μητροπολιτική Μουσείο Τέχνης (ΜΕΤ), στο πλαίσιο της καινοτόμου συμφωνίας που περιλαμβάνει την αναγνώριση πως οι αρχαιότητες ανήκουν στην Ελλάδα» αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι New York Times.
Υπενθυμίζεται πως 161 ελληνικές αρχαιότητες «άγνωστης προέλευσης», που είχαν δωρηθεί από τον Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο Λέοναρντ Στερν στο «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» με έδρα το Ντελαγουέρ, επαναπατρίζονται, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ,και η συμφωνία αυτή θα γίνει «χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας όπου μιλά και φωτογραφίζεται ο Στερν, η συλλογή που είχε αρχίσει να συστήνεται πριν από 40 χρόνια από τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Λέοναρτν Ν. Στερν, αποτελείται από 161 κυρίως μαρμάρινα αγαλματίδια και αγγεία που φιλοτεχνήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν στις Κυκλάδες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 15 από τα πιο αξιόλογα αντικείμενα όπως τα εκτίμησε ο Στερν, θα εκτεθούν στις αρχές Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας από τη 1η Νοεμβρίου 2022 έως τις 31 Οκτωβρίου 2023. Οι υπόλοιπες θα εκτεθούν στο ΜΕΤ, με δεδηλωμένη την ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους και τη σήμανση «Hellenic Republic – Ministry of Culture and Sports» που υιοθετείται για πρώτη φορά. Από τις αρχές του 2024, τα έργα αυτά α καταλάβουν μια έργα αυτά θα εξασφαλίσ
«Η συμφωνία αυτή βασίζεται σε δεκαετίες γόνιμης συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΜΕΤ» αναφέρει ο διευθυντής του αμερικανικού μουσείου, Μαξ Χολέιν σε ανακοίνωσή του. «Και είμαστε ευτυχείς για το ρόλο μας σε μια συμφωνία που θα ενθουσιάσει και θα επιμορφώσει τους επισκέπτες και τους μελετητές τώρα και για τις επόμενες γενιές».
«Το σχέδιο που φέρνει τη συλλογή του Stern στο Met, είχε στόχο να κερδίσει την έγκριση της Ελλάδας, σε μια εποχή που η χώρα επιδιώκει μετ’επιτάσεως τις αρχαιότητες που πιστεύει ότι πρέπει να επιστραφούν στη χώρα» σημειώνουν οι ΝΥΤ, προσθέτοντας πως ο Στερν δώρισε τη συλλογή στο Ινστιτούτο Ελληνικού Αρχαίου Πολιτισμού, μια ΜΚΟ του Ντελαγουέρ που θα διαφυλάξει τις αρχαιότητες και θα τις διαθέσει προς έκθεση στο κοινό.
Πριν από περίπου τρία χρόνια, ο Στερν προσέγγισε τον Χολέιν με την ιδέα της έκθεσης της προσωπικής του συλλογής στο ΜΕΤ. Λογής μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, τελικά συμφώνησαν σε έναν διακανονισμό που επέτρεπε την έκθεση των αντικειμένων στο κοινό, αποφεύγοντας παράλληλα πιθανές διαμάχες σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας ή ελέγχου της συλλογής.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο Στερν αναγνωρίζει πως θα ήταν δύσκολο να δωρίσει τη συλλογή του στο ΜΕΤ, προσθέτοντας: «Κανένα από τα μεγάλα μουσεία δε θέλει να προσβάλει την τιμή των χωρών, δεχόμενο την κληρονομιά τους, αν δεν έχουν τις ευλογίες των ίδιων των χωρών».
Όπως σημειώνει ο Στερν, θεωρεί πως η συμφωνία αυτή προλειαίνει το δρόμο και για άλλους συλλέκτες που μπορούν να έρχονται προχωρούν σε διακανονισμούς για την έκθεση των αρχαίων συλλογών τους σε μουσεία και εκθέσεις.
Ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι η συλλογή, την οποία συγκροτεί εδώ και δεκαετίες, θα παραμείνει άθικτη με όλα τα αντικείμενα μαζί.
Διαβάστε ακόμη:
- Διαζύγιο – «χρυσάφι»: Πόσα χρήματα θα πρέπει να δώσει ο Τομ Μπρέιντι στη Ζιζέλ
- Έτσι επιλέγει ο Τιμ Κουκ τους υπαλλήλους της Apple – Τα 4 «χρυσά» προσόντα
- Εθνική Τράπεζα: Ο Παύλος Μυλωνάς αφήνει ολόκληρες περιοχές χωρίς κατάστημα
- Σοκάρει ο Δήμος Βερύκιος: «Εμπλεκόμενος κατέθεσε χρήματα στη μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό»