search

MAIN STREET

NY FED και διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί λανσάρουν πιλοτικά ψηφιακό δολάριο

Citigroup Inc, HSBC Holdings Plc, Mastercard Inc και Wells Fargo & Co είναι μερικές εκ των όσων συμμετέχουν στο πείραμα για το πιλοτικό CBDC διάρκειας 12ημερών.

NY FED και διεθνείς τραπεζικοί

Πιλοτικό πρόγραμμα για τη διερεύνηση σκοπιμότητας ενός συστήματος θεωρητικών πληρωμών ετοιμάζει η FED της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό ψηφιακό δολάριο με χρονική διάρκεια 12 εβδομάδων η χρήση του οποίου στοχεύει να διαπιστώσει την δυνατότητα ολοκλήρωσης ψηφιακών συναλλαγών στο πλαίσιο ενός διαλειτουργικού δικτύου μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των εμπορικών τραπεζών. Στόχος να ελεγχθεί  ενδεχόμενη επιτυχής διασύνδεση της προσφοράς ψηφιακού χρήματος από την κεντρική τράπεζα ως «χονδρεμπόρου» και των εμπορικών τραπεζών ψηφιακού χρήματος.

Με βάση την σχετική ανακοίνωση, οι Citigroup Inc, HSBC Holdings Plc, Mastercard Inc και Wells Fargo & Co είναι μερικές εκ των χρηματοοικονομικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πείραμα μαζί με το κέντρο καινοτομίας της Fed της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης, το εγχείρημα το οποίο ονομάζεται δίκτυο ρυθμιζόμενης ευθύνης, θα διεξαχθεί σε δοκιμαστικό περιβάλλον και θα χρησιμοποιεί προσομοιωμένα δεδομένα. Δεν προορίζεται να προωθήσει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα πολιτικής, ούτε να σηματοδοτήσει ότι η Federal Reserve θα λάβει επικείμενες αποφάσεις σχετικά με την καταλληλότητα της έκδοσης κάποιου CBDC (central bank digital currency) λιανικής ή χονδρικής, ούτε πώς θα σχεδιαστεί απαραίτητα. Τα πορίσματα του πιλοτικού έργου θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωσή του.

Σχετικά με το Κέντρο Καινοτομίας της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης

Ως μέρος της Federal Reserve Bank of New York, το New York Innovation Center (NYIC), γεφυρώνει τους κόσμους της χρηματοδότησης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ξεκίνησε το 2021 και ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (NYIC), δημιουργεί πληροφορίες σχετικά με ευκαιρίες υψηλής αξίας που σχετίζονται με την κεντρική τράπεζα μέσω τεχνικής έρευνας, πειραματισμού και πρωτοτύπων, για να προωθήσει τις εξελίξεις στην κεντρική τραπεζική και να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Διαβάστε ακόμη: