Μετά την περσινή καταστροφή για τις μετοχές τεχνολογίας στην αγορά, όλα τα μεγάλα ονόματα του κλάδου ανέκαμψαν το 2023.

Μια εταιρεία όμως έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλες τις ανταγωνίστριές της και αυτή είναι η Nvidia.

Με γνώμονα το ξεκίνημα μιας δεκαετίας στο είδος των τσιπ και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που είναι πλέον πολυπόθητο στη Silicon Valley, οι μετοχές της Nvidia αυξήθηκαν κατά 180% φέτος, ξεπερνώντας κάθε άλλο μέλος του S&P 500.

Ο επόμενος μεγαλύτερος κερδισμένος στον δείκτη είναι η μητρική της Facebook, Meta, που σημειώνει άνοδο 151% στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Η Nvidia αποτιμάται πλέον σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, καθιστώντας την την πέμπτη πιο ακριβή εταιρεία των ΗΠΑ, πίσω μόνο από τους τεχνολογικούς κολοσσούς Amazon, Apple, Microsoft, και Alphabet.

Αν και η Nvidia δεν φέρει το γνωστό όνομα των ομοτίμων της στον τομέα της τεχνολογίας, η βασική τεχνολογία της είναι η ραχοκοκαλιά του πιο καυτού νέου προϊόντος που απειλεί γρήγορα να διαταράξει τα πάντα, από την εκπαίδευση και τα μέσα μέχρι τη χρηματοδότηση και την εξυπηρέτηση πελατών… το ChatGPT.

Το viral chatbot του OpenAI, που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη Microsoft, μαζί με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης από μια χούφτα καλά χρηματοδοτούμενων startups, όλα βασίζονται στις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia για να λειτουργήσουν. Θεωρούνται ευρέως ως τα καλύτερα τσιπ για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και οι οικονομικές προβλέψεις της Nvidia υποδηλώνουν ακόρεστη ζήτηση.

Τα ισχυρά τσιπ H100 της εταιρείας κοστίζουν περίπου 40.000 $ και απορροφούνται κατά χιλιάδες από τη Microsoft και το OpenAI.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν περιγράψει τη μετοχή ως παράδειγμα τέλειας τιμολόγησης.

Εξετάζοντας τους τελευταίους 12 μήνες των κερδών της εταιρείας, η Nvidia έχει αναλογία τιμής προς κέρδη 220, η οποία είναι εκπληκτικά πλούσια ακόμη και σε σύγκριση με διαβόητες εταιρείες τεχνολογίας υψηλής αξίας. Σημειώνεται ότι ο λόγος P/E της Amazon είναι στο 110 και της Tesla στο 70.

Εάν η Nvidia ανταποκριθεί στις προβλέψεις των αναλυτών, η τρέχουσα τιμή εξακολουθεί να φαίνεται υψηλή σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας τεχνολογίας, αλλά σίγουρα πιο εύλογη.

Το ξεκίνημα και η μετάβαση στα τσιπ

Πριν από την άνοδο της AI, η Nvidia ήταν γνωστή για την παραγωγή βασικής τεχνολογίας για βιντεοπαιχνίδια.

Η εταιρεία, που φέρεται να γεννήθηκε σε ένα Denny’s στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, το 1993, κατασκεύασε επεξεργαστές που βοηθούσαν τους παίκτες να αποδίδουν εξελιγμένα γραφικά σε παιχνίδια υπολογιστή. Το εμβληματικό προϊόν της ήταν μια κάρτα γραφικών — τσιπ και πλακέτες που ήταν συνδεδεμένες σε μητρικές ή φορητούς υπολογιστές καταναλωτικών υπολογιστών.

Ο άξονας της Nvidia για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης είναι στην πραγματικότητα 15 χρόνια στα σκαριά.

Το 2007, η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα ελάχιστα προσεγμένο πακέτο λογισμικού και μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται CUDA, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες υλικού ενός τσιπ GPU. Οι προγραμματιστές ανακάλυψαν γρήγορα ότι το λογισμικό ήταν αποτελεσματικό στην εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και το CUDA αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη: