Η αγορά πολυτελών ακινήτων του Ντουμπάι επωφελείται από την παγκόσμια επιβράδυνση συγκεντρώνοντας χλιδή και αμύθητα πλούτη.

O κόσμος γυρνάει προς τα πίσω ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετρούν τις κιλοβατώρες, ζυγίζουν τις οικονομίες τους εν μέσω μεγάλων αναταραχών στον ενεργειακό τομέα και φόβο για σφοδρές οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Ντουμπάι όμως δεν προβλέπεται δύσκολος χειμώνας, ειδικά για τους αγοραστές πολυτελών ακινήτων που δημιουργούν τον δικό τους επίγειο παράδεισο. Η έκρηξη των ακινήτων του εμιράτου προσελκύει μια άγρια ποικιλία υπερπλούσιων αγοραστών, επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Βίλα με 8 υπνοδωμάτια και 18 μπάνια

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος, Μουκέσ Αμπάνι αγόρασε τον Μάρτιο μια έπαυλη στο Ντουμπάι αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων για τον μικρότερο γιο του, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στην αγορά ακινήτων της πόλης. Εβδομάδες αργότερα, ένας μυστηριώδης αγοραστής έδωσε 82,4 εκατομμύρια δολάρια για μια βίλα οκτώ υπνοδωματίων και 18 μπάνιων.

Και αυτό το ρεκόρ καταρρίθηκε μόλις σε λίγους μήνες. Ο Αμπάνι την περασμένη εβδομάδα ξόδεψε 163 εκατομμύρια δολάρια για μια άλλη έπαυλη σε σχήμα φοίνικα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, καταδεικνύοντας την αδυσώπητη αύξηση της ζήτησης για ακίνητα στο Ντουμπάι, όπου πάνω από το 70% των συναλλαγών μάλιστα γίνονται με μετρητά.

Το περιβάλλον δε των αγοραστών είναι πολυποίκιλο. Από πλούσιους Ρώσους που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους μετά την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία μέχρι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτές από γειτονικές χώρες του Κόλπου που έχουν ξεχειλίσει από μετρητά μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Σε μια δεκαετία άλλαξαν όλα

Πριν από μια δεκαετία, η αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι ήταν υπό κατάρρευση. Τώρα, το Ντουμπάι, μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες εκρήξεις πολυτελών κατοικιών στον κόσμο. Ορισμένοι εργολάβοι εξακολουθούν να χρωστούν σε τράπεζες δισεκατομμύρια δολάρια και ένας βασικός διεθνής οικονομικός οργανισμός έβαλε τα ΗΑΕ στη γκρίζα λίστα του φέτος, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την εισροή δήθεν παράνομου ξένου χρήματος στον τομέα των ακινήτων. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στην παρακολούθηση των εισροών χρημάτων και ότι έχει λάβει μέτρα όλα αυτά τα χρόνια για να αποτρέψει την επανάληψη των προηγούμενων διακυμάνσεων των τιμών.

Ορισμένοι επικριτές λένε ότι οι αρχές έχουν ελάχιστα κίνητρα να αυξήσουν υπερβολικά την εποπτεία ή τη διαφάνεια, καθώς τα οφέλη από την εισροή κεφαλαίων στην αγορά ακινήτων είναι σημαντικά.

Ειδικά μάλιστα αναφέρουν ότι το Ντουμπάι αποτελεί μια επωφελής αγορά για όσους θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα σχετικά ανώνυμα.

Τα ΗΑΕ θα προσελκύσουν το μεγαλύτερο μερίδιο ιδιωτικού πλούτου παγκοσμίως φέτος με καθαρή εισροή 4.000 εκατομμυριούχων, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης Henley & Partners. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι προσέφερε στους ξένους 10ετείς βίζες και εισήγαγε μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει το εμιράτο κοινωνικά πιο φιλελεύθερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν.

Τα ΗΑΕ, όπως και τα περισσότερα άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου, διοικούνται από μια μοναρχία που ανέχεται ελάχιστες πολιτικές διαφωνίες. Βρίσκεται επίσης σε μία από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορεί να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά οι αγοραστές ακινήτων έχουν σημαντικά φορολογικά οφέλη. Η αγορά ενός πολυτελούς σπιτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να σημαίνει φόρους 15% ή και περισσότερο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CBRE, ενώ στο Ντουμπάι ο αγοραστής πληρώνει φόρο μεταβίβασης 4%. Η πόλη έχει ΦΠΑ και εταιρικές εισφορές, αλλά δεν υπάρχουν φόροι εισοδήματος.


Παράδεισος για τους πλούσιους

Μεταξύ των νεο αφιχθέντων στο Ντουμπάι είναι Ισραηλινοί επενδυτές, εκατομμυριούχοι από την αγορά κρυπτονομισμάτων και στελέχη funds. Υπήρξαν επίσης τραπεζίτες που διέφυγαν από τους περιορισμούς του Covid στην Ασία και τις επιπτώσεις του Brexit στο City του Λονδίνου. Όσοι μετακομίζουν στο Ντουμπάι προσγειώνονται σε μια πόλη γνωστή για τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Ο εταιρεία ακινήτων BetterHomes αναφέρει ότι είδε τις αγορές από Ρώσους να αυξάνονται κατά 164% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τα ΗΑΕ για τους πιθανούς κινδύνους καταστρατήγησης των κυρώσεων. Ωστόσο, τα ΗΑΕ έχουν υποστηρίξει ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο αλλά δεν υποχρεούνται να ακολουθούν τις κυρώσεις που εφαρμόζονται από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες όπως οι ΗΠΑ ή η ΕΕ.

Ωστόσο, η ζήτηση για ακίνητα στο Ντουμπάι υπερβαίνει κατά πολύ τους Ρώσους αγοραστές. Η πόλη είναι ελκυστική για πλούσιους από όλο τον κόσμο. Η έλξη της πόλης για τους πλούσιους σε όλο τον κόσμο.

Aγοραστές από το εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά – έχουν αρπάξει διαμερίσματα και ρετιρέ σε έναν νέο γυάλινο πύργο. Πρόσφατα πούλησε ένα διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων στο κτίριο για 15,3 εκατομμύρια δολάρια.

Τεχνητό αρχιπέλαγος, πλωτές βίλες και υπερπολυτελείς πύργοι


Σε απόσταση 20 λεπτών με ταχύπλοο σκάφος από την ακτή βρίσκεται το The World, ένα τεχνητό αρχιπέλαγος περίπου 300 νησιών που δημιουργήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία Palm Nakheel για να αναπαραστήσει το σχήμα του παγκόσμιου χάρτη. Λίγες κατασκευές ξεκίνησαν σε αυτά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της παρ’ ολίγον πτώχευσης της Nakheel το 2009 και τα περισσότερα παραμένουν απλώς ένα κομμάτι άμμου στη θάλασσα.

Όμως η πρόσφατη εισροή χρημάτων οδήγησε σε προσπάθειες αναβίωσης του αδιέξοδου εγχειρήματος και τον Δεκέμβριο η αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Anantara άνοιξε ένα θέρετρο. Σε ένα άλλο νησί, βρίσκεται το σχέδιο Heart of Europe, το οποίο αρχικά επικεντρώθηκε σε πλωτές και εν μέρει υποβρύχιες βίλες και όπου τώρα ένα από τα πολλά ξενοδοχεία πρόκειται να ανοίξει αργότερα φέτος.

Άλλοι εργολάβοι κατασκευάζουν ψηλά κτίρια κατά μήκος των παραλιών του Ντουμπάι. Στο Palm, η Alpago έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός πύργου 11 ορόφων που έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει εννέα ρετιρέ.

Στο Palm Jumeirah, ένα φουτουριστικό κτίριο με την ονομασία Atlantis The Royal Residences έχει πωλήσει και τις 231 υπερπολυτελείς κατοικίες του .

Η ευρύτερη αγορά κατοικίας του Ντουμπάι βρίσκεται επίσης σε άνοδο, με το μέσο ετήσιο ενοίκιο για μια οικογενειακή κατοικία να φτάνει τα 73.171 δολάρια τον περασμένο μήνα, αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 26% το έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι οι εταιρείες ακινήτων στα ΗΑΕ βρίσκονται σε καλή θέση λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, αλλά «οι απειλές για αυτό το σενάριο αυξάνονται» λόγω κινδύνων, όπως ο υψηλότερος πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Έργα υψηλού προφίλ που ξεκίνησαν πριν από το 2009 παραμένουν σε εκκρεμότητα και η εταιρεία ερευνών CORE προβλέπει ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει την υπόλοιπη αγορά ακινήτων αποτρέποντας τους αγοραστές μεσαίου εισοδήματος.

Οι ανησυχίες δεν αποτρέπουν τους εργολάβους του Ντουμπάι και, όπως και κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκρήξεων, η κατασκευαστική τους προσπάθεια συνεχίζεται αδιάκοπα. «Ανησυχώ για ένα τσουνάμι ή έναν τυφώνα» δήλωσε ο Μουράτ Αγιλντίζ, πρόεδρος της πολυτελούς εταιρείας, σχετικά με τους πιθα νούς κινδύνους.«Λοιπόν, είναι σαν την πανδημία, κανείς δεν την περίμενε να έρθει, αλλά ήρθε. Δεν μπορείς πραγματικά να ανησυχείς γι’ αυτό».

Διαβάστε ακόμη: