Αμφιβολίες για το πόσο είναι προετοιμασμένες κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να διαχειριστούν τις επιπτώσεις των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.

«Οι δημόσιες δαπάνες είναι υψηλότερες από ποτέ σε καιρό ειρήνης και υπάρχει αυτή η παντοδύναμη αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις μπορούν να διαχειριστούν όλα αυτά τα πράγματα», είπε στη συζήτηση που συντόνισε ο συνιδρυτής της Carlyle Group Inc, Ντέηβιντ Ρούμπενστάιν, στο Future Investment Initiative στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. «Είμαι προσεκτικός σχετικά με το τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά».

Ο Ντίμον τόνισε ότι οι προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών πριν από 18 μήνες ήταν «100% λανθασμένες» και αυτό θα πρέπει να οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να  προσεγγίσουν τις προοπτικές για το 2024 με περισσότερη ταπεινοφροσύνη. σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος. Παρομοίασε μάλιστα την σημερινή κατάσταση με εκείνη της παγκόσμιας οικονομίας της δεκαετίας του 1970, με υψηλές δαπάνες και πολλές σπατάλες  και υποβάθμισε τον αντίκτυπο των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. 

«Δεν νομίζω ότι έχει κάποια διαφορά το αν τα επιτόκια ανεβαίνουν κατά 25 μονάδες βάσης ή περισσότερο», είπε. «Είτε ολόκληρη η καμπύλη ανέβει 100 μονάδες βάσης, να είστε προετοιμασμένοι για αυτό. Δεν ξέρω αν θα συμβεί».

Στο ίδιο πάνελ, ο διευθύνων συμβουλος της Bridgewater Associates, Ray Dalio, έδωσε μια ζοφερή εικόνα  λέγοντας ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2024 είναι «απαισιόδοξες», αναφέροντας αρκετούς κινδύνους όπως υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, συγκρούσεις, η απουσία μιας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων αλλά και τα φυσικά φαινόμενα ανάμεσα τους και οι πανδημίες.

Ο Ντίμον επέκρινε επίσης την προσέγγιση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρομοιάζοντας τις τρέχουσες προσπάθειες  αναποτελεσματικές.

Διαβάστε ακόμη: