Πέντε μεγάλα έργα εκ των οποίων τα δύο ολοκληρώνονται εντός της χρονιάς και είναι αυτά που θα ξεκινήσουν να παράγουν επιπλέον έσοδα από το 2025 «τρέχει» αυτή την περίοδο η NOVAL Property ΑΕΕΑΠ.

Με βάση τη χθεσινή ενημέρωση στους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η ΑΕΕΑΠ που συνδέεται με τον όμιλο Viohalco θα ολοκληρώσει έως και το 2025 τέσσερα έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω των 110 εκατ. ευρώ (σ.σ. το ένα αφορά το μερίδιο στην κοινοπραξία με την επενδυτική Brook Lane Capital), ενώ με ορίζοντα το 2028 είναι το μεγάλο έργο ανάπλασης των πρώην βιομηχανικών χώρων του ομίλου Viohalco στην οδό Πειραιώς, συνολικού ύψους 169 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Καπετανάκος έκανε λόγο χθες για μια «υγιή» διασπορά χαρτοφυλακίου της εταιρείας τόσο ανά κατηγορία ακινήτων όσο και μισθωτών, με το μεγαλύτερο μισθωτή της Noval αυτή την στιγμή να είναι η αλυσίδα ΙΚΕΑ σε ποσοστό 17% και ακολουθούν σε ποσοστό 13% ο όμιλος Viohalco και 10% η Zeus International που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Wyndham Grand, ιδιοκτησίας της Noval στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Επιπλέον, η εταιρεία εχει αυξήσει και το ποσοστό του «πράσινου» χαρτοφυλακίου σχεδόν στο ¼ επί του συνόλου, το οποίο έχει διεθνείς πιστοποιήσεις. Ειδικότερα, από τα 609 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί η εύλογη αξία χαρτοφυλακίου επενδύσεων της ΑΕΕΑΠ ένα 22% αντιστοιχεί σε κτίρια με αειφόρα χαρακτηριστικά, με την πιο πρόσφατη προσθήκη να αφορά το κέντρο logistics στη Μάνδρα.

Ποιά ολοκληρώνονται

Όσον αφορά τώρα τα έργα σε εξέλιξη που ολοκληρώνονται φέτος, αναλυτικότερα το πρώτο αφορά το οικιστικό συγκρότημα σε παλιό ακίνητο ιδιοκτησίας της εταιρείας στο Μετς, επί της οδού Αρδηττού, επιφάνειας 4.258 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για έργο ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, τμήμα του οποίου (30%) έχει μισθωθεί και συνεχίζονται οι μισθωτικές συμφωνίες με το έργο να παράγει έσοδα από το 2025.

Αντίστοιχα από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει να παράγει έσοδα και το γραφειακό συγκρότημα υπό κατασκευή στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι ύψους 32 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα επιφάνειας 20.769 τ.μ. έχει προμισθωθεί σε ποσοστό 100% και οδεύει προς ολοκλήρωση και αυτό εντός του 2024.

Το 2025 πρόκειται να ολοκληρωθεί το έτερο «πράσινο» κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας 199 επιφάνειας 6.678 τ.μ., σε μία επένδυση ύψους 13,2 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για το έργο που αφορά παλιό κτίριο γραφείων, το οποίο αναμορφώνεται τώρα, είναι για τον Ιούνιο του 2025 και σύμφωνα με τη διοίκηση, προχωρούν και σε αυτό οι μισθώσεις.

Επίσης για το 2025 έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της κατασκευής για το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα ‘’The Grid’’ 61.520 τ.μ. στην οδό Χειμάρρας 10- 12 στο Μαρούσι (φωτ.) με αναλογούμενο ύψος επένδυσης για την εταιρεία (50%) στα 55 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το υπόλοιπο 50% ανήκει στην Brook Lane Capital σε συνέχεια της κοινοπραξίας που έχουν συστήσει οι δύο πλευρές. Το συγκεκριμένο project έχει προ- μισθωθεί σε ποσοστό 47%. «Τα δύο από τα κτίρια έχουν ήδη μισθωθεί στην ΕΥ και είμαστε στη διαδικασία να μισθώσουμε και τα υπόλοιπα δύο», ανέφερε ο κ. Καπετανάκος.

Για το μεγαλύτερο project της εταιρείας που αφορά την ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών χώρων του ομίλου Viohalco στην οδό Πειραιώς- ύψους 169 εκατ. ευρώ με μία επιφάνεια 106.000 τ.μ. και προγραμματιζόμενη ολολήρωση κατασκευής το 2028- ο κ. Καπετανάκος ανέφερε ότι «αναμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα μέσα στους επόμενους μήνες ώστε την επόμενη χρονιά να προχωρήσουμε με τις οικοδομικές άδειες και τις κατασκευαστικές εργασίες στη συνέχεια».

Διαβάστε ακόμη: