Για επενδύσεις ύψους 166,1 εκατ. ευρώ σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) δεσμεύεται η Nova, κάνοντας χρήση για δεύτερη φορά της δυνατότητας δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ειδικότερα, από το προαναφερόμενο πόσο, 59,4 εκατ. θα προέλθουν από την αξιοποίηση πόρων του ΤΑΑ, 35,6 εκατ. από δανεισμό από την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, ισόποσα, ενώ τα υπολειπόμενα 71 εκατ. θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια της United Fiber, την 100% θυγατρική της Nova για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.

Με την πρόσθετη ρευστότητα που εξασφαλίζει η Nova μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο στόχο της που είναι τέλος του τρέχοντος έτους να έχει υλοποιήσει 830 χιλιάδες συνδέσεις FTTH. Το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η εν λόγω τηλεπικοινωνιακή εταιρία, είχε εγκαταστήσει FTTH σε 540 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Βάσει της δανειακής σύμβασης στο μεταξύ το μεγαλύτερο μέρος των 166,1 εκατ. θα διατεθεί τη διετία 2025 – 26, κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου θα ξεπεράσει τις 830 χιλ. συνδέσεις FTTH. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Nova έχει ανακοινώσει ότι απώτερος στόχος της είναι να υλοποιήσει συνολικά 1,6 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας, χωρίς ωστόσο να έχει επικοινωνήσει το χρονοδιάγραμμα εκτός από το στάδιο των 830 χιλ.

Η δανειακή σύμβαση συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ (ΤΑ και Eurobank – Εθνική) υπεγράφη χθες στα κεντρικά γραφεία της Eurobank παρουσία του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστη Καβαλάκη, ανωτάτων στελεχών των δύο τραπεζών και του διευθύνοντος συμβούλου της Nova, Γιώργου Λάμπρου.

Το νέο δάνειο έχει διάρκεια 8,5 έτη και έρχεται σε συνέχεια προηγούμενου, ύψους 79,3 εκατ., που είχε χορηγηθεί επίσης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την πρώτη φάση της επένδυσης της Nova στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Τα επενδυτικά τους σχέδια σε δίκτυα οπτικών ινών συνεχίζουν όλοι οι πάροχοι συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ που αναμένεται να λανσάρει εμπορικά τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία προς το τέλος του έτους.

Ο ΟΤΕ ηγείται της αγοράς, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH της χώρας και ο σχεδιασμός του ήταν να ξεπεράσει τα 1,7 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024 (αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις στα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024, πρόσβαση στο FTTH δίκτυο του ΟΤΕ είχαν 1,49 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Η Vodafone έχει υλοποιήσει περίπου 300.000 γραμμές FTTH και ο στόχος της είναι η εγκατάσταση 850 χιλ. έως το 2028.

Η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει περί τις 500.000 συνδέσεις FTTH και βάσει των αρμοδίων στελεχών της θα φτάσει το 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025.

Διαβάστε ακόμη: