Κέρδη 1,21 τρισεκατομμυρίου κορωνών που τροφοδοτήθηκαν από τις ισχυρές αποδόσεις των επενδύσεών του σε μετοχές του τομέα της τεχνολογίας, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αυτό της Νορβηγίας.

«Οι επενδύσεις μας σε μετοχές είχαν πολύ ισχυρή απόδοση το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω του τομέα της τεχνολογίας», δήλωσε ο Τροντ Γκράντε, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ταμείου.

Το Government Pension Fund Global, ανακοίνωσε ότι η αξία του στα τέλη Μαρτίου ανερχόταν σε 17,7 τρισεκατομμύρια κορώνες.

Περιέγραψε τη σχετική απόδοση κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ως «καλή» για επενδύσεις μετοχών και σταθερού εισοδήματος, αλλά σημείωσε ότι «αυτό αντισταθμίστηκε από τα αδύναμα αποτελέσματα από τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, που οδήγησε σε αρνητικό αποτέλεσμα συνολικά».

Η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου σε μετοχές το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 9,1%, ενώ η απόδοση των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος διαμορφώθηκε στο -0,4% και οι επενδύσεις σε μη εισηγμένα ακίνητα σε -0,5%.

Το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας δήλωσε ότι η απόδοση της μη εισηγμένης υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν -11,4%.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει τοποθετήσει κεφάλαια σε περισσότερες από 8.800 εταιρείες σε πάνω από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πέρυσι, η απόδοση των επενδύσεων της Norges Bank Investment Managment, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ξένων επενδύσεων του ταμείου, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας,  ήταν σε μετοχές 21,3%, η απόδοση των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος ήταν 6,1%, ενώ οι επενδύσεις σε μη εισηγμένα ακίνητα -12,4%.

Διαβάστε ακόμη: