Η Νορβηγία, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, που μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική, θα αναβαθμίσει το επίπεδο στρατιωτικού συναγερμού από αύριο (1η Νοεμβρίου), σύμφωνα με τον κ. Στέρε, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει ανιχνευθεί καμία ευθεία απειλή κατά της πατρίδας του.

«Αποτελεί τη σοβαρότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειας, εδώ και δεκαετίες», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σήμερα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θέλει να σύρει τη Νορβηγία ή άλλη χώρα απευθείας στον πόλεμο, ωστόσο η σύγκρουση στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία συνθήκη για όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την επιφυλακή τους», τόνισε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μειώσουν τον χρόνο της εκπαίδευσης και θα αυξήσουν τον χρόνο των επιχειρησιακών υποχρεώσεων, ενώ η Home Guard, δύναμη ταχείας ανάπτυξης, θα διαδραματίσει ενεργητικότερο ρόλο, υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας, Μπγιόρν Άριλντ Γκραμ.

«Η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο»

Η πολεμική αεροπορία ανέβαλε την εκπαίδευση με τα F–35 στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτιμώντας να τα κρατήσει στη Νορβηγία, σύμφωνα με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Έρικ Κριστόφερσεν.

Η Νορβηγία είναι, πλέον, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξυπηρετώντας το 1/4  των ευρωπαϊκών εισαγωγών, μετά τη μείωση της ροής του ρωσικού αερίου.

Τον Σεπτέμβριο, η Νορβηγία ανέπτυξε τις στρατιωτικές δυνάμεις για την φύλαξη των υπεράκτιων εγκαταστάσεων και των χερσαίων υποδομών, μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Προσθέτως, έχει δεχθεί τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Διαβάστε ακόμη: