Το Nissan Qashqai ήταν πέρυσι το καινούργιο αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία Την κατασκευή 11 εκατομμυρίων οχημάτων, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1986, στο Σάντερλαντ, γιορτάζουν στη Nissan.

Τι σημαίνει αυτό το στοιχείο; Ότι κατά μέσο όρο ένα καινούργιο αυτοκίνητο βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στη Βρετανία κάθε δύο λεπτά, κάθε ώρα, κάθε μέρα, για 37 ολόκληρα χρόνια.

Βεβαίως, το 11εκατομμυριοστό αυτοκίνητο ήταν –τι άλλο;– ένα Qashqai e-POWER σε απόχρωση Blade Silver, ένα από τα τρία «εξηλεκτρισμένα» μοντέλα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο.

Όπως μας πληροφορεί η Nissan, το πρώτο αυτοκίνητο, που βγήκε από την γραμμή παραγωγής το 1986, ήταν ένα λευκό Bluebird, για το οποίο απαιτήθηκαν περίπου 22 ώρες στην κατασκευή του. Σήμερα, η κατασκευή ενός Qashqai e-POWER διαρκεί περίπου 8,5 ώρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αυτοκίνητο – ορόσημο προορίζεται για έναν πελάτη στη Γαλλία, μία από τις 137 παγκόσμιες αγορές που εξυπηρετεί, επί του παρόντος, το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Ενδιαφέρον: Η παραγωγή των 11 εκατομμυρίων αποτελείται από εννέα διαφορετικά μοντέλα, με 22 παραλλαγές. Τέσσερα μοντέλα, τα Qashqai, Micra, Primera και Juke έχουν μπει εδώ και καιρό στον αστερισμό των επταψήφιων επιδόσεων παραγωγής, με το Qashqai να διατηρεί τα σκήπτρα, με περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Το Qashqai ήταν πέρυσι το καινούργιο αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, όντας το πρώτο μοντέλο βρετανικής κατασκευής που κέρδισε αυτόν τον τίτλο, εδώ και 24 χρόνια.

Το Σάντερλαντ απασχολεί εργατικό δυναμικό περίπου 6.000 ατόμων. Η Nissan υποστηρίζει επίσης άλλες 30.000 θέσεις εργασίας στη βρετανική αλυσίδα εφοδιασμού, με περίπου πέντε εκατομμύρια ανταλλακτικά να φτάνουν καθημερινά εκεί.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Qashqai e-POWER και το Juke Hybrid μπήκαν στη γραμμή παραγωγής, διαμορφώνοντας, μαζί με το αμιγώς ηλεκτρικό Nissan LEAF, την «εξηλεκτρισμένη» γκάμα του εργοστασίου. Μέχρι στιγμής, έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 50.000 Qashqai e-POWER και 20.000 Juke Hybrid.

Τέλος, το εργοστάσιο προχωρά επίσης με το έργο EV36Zero, ένα εμβληματικό οικοσύστημα κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων αξίας 1 δισ. λιρών, που συνδυάζει ηλεκτρικά οχήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παραγωγή μπαταριών.

Διαβάστε περισσότερα