Παρενέβη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στο μείζον θέμα της υφ’ όρων αποφυλάκισης του Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων στην Κρήτη.

Ειδικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού του αποφυλακίστηκε, προκειμένου να εξετάσει εάν έχει εμπεριστατωμένη ή όχι αιτιολογία.

Εάν ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό, ενδέχεται να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

Καταδικάστηκε το 2011 για 36 ασέλγειες και βιασμούς ανηλίκων

Σάλο έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος το 2011 είχε καταδικαστεί για 36 ασέλγειες και βιασμούς ανηλίκων, προκαλώντας το απόγευμα της Τρίτης την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Τον δρόμο της εξόδου από την φυλακή με περιοριστικούς όρους του «έδειξε» το  Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου με ψήφους 2 προς 1, παρά το γεγονός ότι το 2020, όταν είχε αποφυλακιστεί κατ’  εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων για τους καταδίκους που κάνουν μεροκάματα στη φυλακή, είχε παραβιάσει τους όρους που του είχαν τεθεί και είχε οδηγηθεί και πάλι στις φυλακές.

Ο Σειραγάκης, πρώην προπονητής μπάσκετ, είχε καταδικαστεί τόσο πρωτόδικα όσο και από το Εφετείο για κατάχρηση σε ασέλγεια, απόπειρα κατάχρησης σε ασέλγεια και βιασμούς σε βάρος ανήλικών αθλητών σε κάθειρξη 401 ετών και κατά συγχώνευση σε 220 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα το ανώτατο πλαφόν της εκτιτέας ποινής για τον παιδόφιλο – προπονητή ήταν τα 25 χρόνια, αλλά με το νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε στα 20 χρόνια. Αν ίσχυε ο προγούμενος κώδικας, ο Σειραγάκης θα έμενε άλλα τρία χρόνια στη φυλακή – συνολικά 15 – πριν μπορέσει να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης.

Η πρώτη αποφυλάκιση

Ο παιδόφιλος εξέτειε την ποινή του στις φυλακές Γρεβενών, από όπου αποφυλακίστηκε το 2020, με απόφαση   του συμβουλίου πλημμελειοδικών Γρεβενων, υπό τους όρους της διαμονής σε συγκεκριμένη διεύθυνση εντός του δήμου Καλαμαριάς, της αυτοπρόσωπης εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Μέσα σε λίγες ημέρες – και ενώ είχε ήδη παρέμβει ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου –  παραβίασε τον πρώτο όρο, καθώς εντοπίστηκε στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης – και συνελήφθη από αστυνομικούς.

Στις φυλακές οδηγήθηκε  και πάλι   με  βούλευμα  του Συμβουλίου Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, που αποφάσισε ότι υπήρξε σκόπιμη παραβίαση των όρων αποφυλάκισης, αλλά και δεν τηρήθηκαν πλήρως τα ουσιαστικά – κοινωνικά κριτήρια για την αποφυλάκισή του.
Στην συνέχεια μετήχθη στις φυλακές  της Τριπολεως, στις οποίες κατά κανόνα κρατούνται άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως είναι βιασμός, ομαδικός βιασμός, βιασμός ανηλίκου. Υπενθυμίζεται, ότι στις φυλακές της Τρίπολης «φιλοξενήθηκαν» οι Δημήτρης Λιγνάδης, Πέτρος Φιλιππίδης, κ.ά.

Η νέα αίτηση του παιδόφιλου

Από εκεί υπέβαλε νέα αίτηση αποφυλάκισης πριν ένα έτος. Η αίτηση αποφυλάκισής του απορρίφθηκε στις αρχές του 2022 από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου. Στην συνέχεια άσκησε έφεση η οποία, με οριακή πλειοψηφία (2 υπέρ ένας κατά), έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου και έτσι αποφυλακίστηκε, με περιοριστικούς όρους, αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Η πλειοψηφία του  Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου στήριξε την  κρίση της στα κοινωνικά, ουσιαστικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, οι εφέτες του Ναυπλίου έλαβαν υπόψη του ότι Νίκος Σειραγάκης εντός των φυλακών είχε επιδείξει άψογη συμπεριφορά, παρακολουθούσε μαθήματα  σε σχολείο, εργαζόταν μέσα στις φυλακές, συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και τον παρακολουθούσε ψυχολόγος.
Ακόμη, οι εφέτες έλαβαν υπόψη τους ότι ήδη είχε λάβει άδειες από τις φυλακές των Γρεβενών πριν το έτος 2019 από 5 έως 7 ημέρες λόγω καλής διαγωγής και τήρησε απαρέγκλιτα την ώρα και ημέρα επιστροφής του στο κατάστημα κράτησης.

Οι περιοριστικοί  όροι που επεβλήθησαν στον Νίκο  Σειραγάκη, μεταξύ των άλλων, είναι να παρουσιάζεται  δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται την Κρήτη, να μην συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς την παρουσία ή τη συναίνεση εκείνων την που έχουν την επιμέλεια τους, να διαμένει στην περιοχή που έχει οριστεί από το δικαστήριο και να επισκέπτεται μία φορά το μήνα ψυχίατρο για συνεδρία.

Διαβάστε περισσότερα