Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, είπε ότι «θετική η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην χώρα μας όμως δεν εφησυχάζουμε», σημειώνοντας παράλληλα πως η ουσιαστική αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περνά μόνο μέσα από την απόσυρση του casus belli, του τουρκολιβυκού μνηονίου και των θεωρειών περι «γαλάζιας πατρίδας».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «όλοι συμμεριζόμαστε την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Την ειρηνική επίλυση των διαφορών, των ανοικτών διαύλων και της επικοινωνίας. Είναι θετική η επίσκεψη του κ. Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες όμως δεν εφησυχάζουμε. Μια πραγματική αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οφείλει να έχει δομικές λύσεις στο απαράδεκτο casus belli, στο ανύπαρκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στις ανιστόρητες θεωρείες περί “γαλάζιας πατρίδας. Φυσικά και δεν υφίσταται “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη».

Και πρόσθεσε ότι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων «δεν αποτελεί επιλογή οποιασδήποτε κυβέρνησης αλλά συνταγματική υποχρέωση όλων μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε «είμαι στην διάθεση σας για ενημέρωση όχι όμως σε μια ανοικτη διαδικασία. Όμως σας λέω ότι δεν θα εκπλαγείτε από όσα θα ακούσετε στην κατ’ ίδιαν συνάντηση. Τα ΜΟΕ δεν αποτελούν μέσο διαπραγμάτευσης, αντιμετωπίζονται από το υπουργείο στο στενό πλαίσιο της λίστας που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν».

Παράλληλα, τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη για τις ένοπλες δυνάμεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της θητείας, στην ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας και στην αναπροσαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά τα μέτρα του πρώτου άξονα, είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οφείλουν να μελετήσουν τα νέα οπλικά συστήματα μικρού κόστους και μεγαλύτερης εμβέλειας.

«Πρέπει να καταρτίσουμε με απόλυτη συναίνεση νέο μακροπρόθεσμο 12ετές σχέδιο. Είναι εύλογο να περιοριστούν όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται εκτός του σχεδίου αυτού», είπε.

Για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που θα αφορά την θητεία και θα λέγεται «Θητεία – Ευκαιρία» είπε ότι θα υιοθετηθεί το «Φινλανδικό μοντέλο».

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και αφορούν τις κορβέτες, τα Rafalle και τα F35.

Ο επόμενος άξονας περιλαμβάνει μέτρα για την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η αρχή θα γίνει από την Αεροπορική Βιομηχανία καθώς όπως είπε «η κατάσταση είναι εξόχως προβληματική».

«Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν εκτελεστεί προγράμματα που έχουν εγκριθεί από το 2006. Θα σας ενημερώσω για την κατάσταση των C130. Θα σας πω τι παρελήφθη και τι έχει γίνει για να καταλάβετε τον βαθμό παθογένειας των ΕΑΒ. Όταν λέμε ότι έχουμε αερομεταφερόμενες μονάδες θα πρέπει να έχουμε και τα μέσα. Θα τα ξέρετε όλα. Δεν μπορεί να υπάρξει πολεμική αεροπορία χωρίς ελληνική αεροπορική βιομηχανία. Για τα drones να σας πω ότι έχουμε 35 διαφορετικούς τύπους. Πως τα ακούτε αυτά; Στο πλαίσιο απόρρητης ενημέρωσης θα σας τα πω όλα και για τα Merder. Δεν θα θέλατε οι φίλοι μας γείτονες να κρατούν σημειώσεις για όλα αυτά», είπε.

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα για την στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις στεγαστικές ανάγκες που είναι απόρροια των μετακινήσεων τους. Έχουμε μεγαλόπνοο πρόγραμμα κατασκευής 1.400 κατοικιών. Η πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί για την κατασκευή 500 κατοικιών σε 13 νησιά όπου το κόστος είναι υψηλότατο και δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί από το μισθό τους. Και το 15% των κατοικιών αυτών θα δοθεί για κάλυψη άλλων αναγκών ιατρών κλπ. Οι πρώτες 500 κατοικίες θα είναι έτοιμες το καλοκαίρι 2026», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε ακόμη: