Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη δραστική βελτίωση του κλίματος με την Τουρκία, έπειτα από τον φονικό σεισμό και τις προοπτικές που διανοίγονται, σε σημερινή (23/02) συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Αρχικά, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, στη Ελλάδα ως «εξαιρετική», αφού «οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίως και κατ’ ιδίαν αναγνώρισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερό πυλώνα για την ειρήνη και το δίκαιο, δηλαδή ό,τι πρεσβεύουμε στην εξωτερική μας πολιτική».

Ακόμη, «οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν θετικά τη δυνατότητα επανέναρξης συζητήσεων με την Τουρκία και μάς ενθάρρυναν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά μέχρι εκεί, μη θεωρήσει κανείς ότι αναφέρθηκαν σε λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα και τι ακριβώς θα κάνουμε», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Σχετικά με το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η βοήθεια που προσφέρουμε και θα παρέχουμε προς τον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται από τους σεισμούς δε σχετίζεται με την ευρύτερη εξωτερική πολιτική. Αυτό, αποτελεί ανθρώπινο καθήκον και ο μέσος Έλληνας χαίρεται να προσφέρει στον συνάνθρωπο, την ώρα της ανάγκης.

Σίγουρα, υπάρχει ένα διαφορετικό θετικό κλίμα επαναπροσέγγισης. Όμως, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στις παραμονές εκλογών σε αμφότερες τις χώρες και αυτό δε βοηθά για μακροπρόθεσμες πολιτικές. Θα μπορούσαν να αρχίσουν, ωστόσο, ξανά οι διερευνητικές επαφές και η συζήτηση για την οικοδόμηση των μέτρων εμπιστοσύνης. Πρέπει να διαφυλάξουμε το θετικό κλίμα οπωσδήποτε. Η τουρκική παραβατικότητα στον εναέριο χώρο μας, έχει μειωθεί δραστικά».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ότι «πρέπει να δοθεί στη διπλωματία μία ευκαιρία» και ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές είναι επιλύσιμες, αρκεί να συμφωνήσουμε σε μία στερεή βάση, δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να κερδίσουν κι οι δύο χώρες από αυτό»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «δεν πίστευα ποτέ ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο, αλλά φοβόμουν το τυχαίο επεισόδιο. Με το υπάρχον κλίμα, όμως, η πιθανότητα μειώνεται δραματικά, αν δε μηδενίζεται».

Διαβάστε ακόμη: