«Η συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ δημιουργεί ένα υπόδειγμα, επιδεικνύει ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση, με μία βασική προϋπόθεση, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του διαλόγου», διαμήνυσε ο κ. Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών.
«Αυτή η εξέλιξη, ανοίγει τον δρόμο για προσαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, έχουν αρχίσει συζητήσεις για αυτό», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών στον τομέα και προέτρεψε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
Απευθυνόμενος στον Λιβανέζο ομόλογό του, ο κ. Υπουργός τον συνεχάρη για την «ιστορική συμφωνία» οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ιδιαίτερα του ειδικού απεσταλμένου για τα διεθνή ενεργειακά θέματα, Άμος Χόκσταϊν.
Επίσης, υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν αυτή τη συμφωνία, ως βασικό παράγοντα σταθεροποίησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε πως έχει συνομολογήσει πρόσφατα δύο συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία και επιπλέον, έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Αλβανία για την προσφυγή στη Χάγη, με την οποία συζητά τους όρους του συμφωνητικού προσφυγής.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η Αθήνα προσβλέπει στην οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη, μόλις προκύψει μία εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
«Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα ακόμη τρίγωνο σταθερότητας: Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και θα θέλαμε μετά, αυτό το παράδειγμα να επεκταθεί και στη γειτονική Τουρκία.
Ευελπιστούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε τη μοναδική διμερή διαφορά μας με την Άγκυρα, επί τη βάσει πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.
Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του ότι η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, «επιδιώκει προκλήσεις, επιβολή θέσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, λύσεις που αγνοούν τη γεωγραφία και την απλή κοινή λογική, όπως το πρόσφατο άκυρο, παράνομο, ανύπαρκτο μνημόνιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Τρίπολης».
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι για την Ελλάδα, οι επαφές με τον Λίβανο έχουν τεράστια σημασία και εξέφρασε τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας. Πιάνοντας το «νήμα» των σχέσεων από την αρχαιότητα, είπε πως οι δύο λαοί συναντήθηκαν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, δημιούργησαν σημαντικούς πολιτισμούς και οι σχέσεις τους σφυρηλατήθηκαν μέσα από τους αιώνες, όπως μαρτυρεί η μακραίωνη παρουσία της ελληνορθόδοξης κοινότητας στον Λίβανο. Αργότερα, αναφέρθηκε στη «σημαντική παρουσία» της λιβανέζικης κοινότητας στην Αθήνα.
Ύστερα, έκανε ειδική αναφορά στα μνημόνια που υπέγραψε με τον Λιβανέζο ομόλογό του για την κατάργηση θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, καθώς και στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.
«Τα μνημόνια που υπογράψαμε αποτελούν προάγγελο εμβάθυνσης της συνεργασίας μας», ανέφερε και διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα στέκεται πάντα στο πλευρό του Λιβάνου, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε μετά την πρόσφατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη, στον λαό του Λιβάνου.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσβλέπει και σε μία τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λιβάνου.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνομάθειας και της υποστήριξης των θεολογικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ. Αυτό συνιστά και αναβίωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συμπαράστασης της Ελλάδας στο ελληνορθόδοξο τμήμα του πληθυσμού του Λιβάνου, επεσήμανε.
Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, ακόμη, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών είναι το «ιερό ευαγγέλιο» για την ελληνική εξωτερική πολιτική και δήλωσε βέβαιος ότι ο Λίβανος συμμερίζεται αυτή τη θέση.
Περαιτέρω, συζήτησαν το προσφυγικό / μεταναστευτικό, με τον Λιβανέζο Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει τον Νίκο Δένδια για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Λίβανος αναφορικά με την παραμονή εκατομμυρίων Σύρων εκτοπισμένων στο έδαφός του.
Συγκεκριμένα, συζήτησαν για την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Νίκο Δένδια να δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να κληθεί ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου σε πρόγευμα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης, κατά το οποίο να εξηγήσει με σαφή και κατανοητό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος, αλλά και τις λύσεις που προτείνει.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Ένωσης με τον Λίβανο, ο Νίκος Δένδιας τάχθηκε υπέρ της ενδυνάμωσής τους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Λίβανος έχει όλα τα στοιχεία που θα επέτρεπαν τη στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.
Καταλήγοντας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου κλείνει έναν κύκλο δέκα διμερών επαφών του, τις τελευταίες έξι ημέρες.
Διαβάστε ακόμη: