Ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κρίνει αναγκαία την λήψη τολμηρών αποφάσεων για τον εντοπισμό των εγκληματικών κυκλωμάτων των διακινητών μεταναστών, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για να πείσει τους πολίτες «ως να μην υπήρχε το αποτέλεσμα των εκλογών στις 21 Μαΐου».

Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του αναφέρεται και διακύβευμα των εκλογών και τονίζει ότι την ταχύτητα και την προτεραιότητα των αλλαγών θα τα κρίνει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης τοποθετείται και για τα Ελληνοτουρκικά παράλληλα με την επισήμανση ότι δεν αρκεί η επανάληψη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

-Μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να τείνει χείρα φιλίας προς την Ελλάδα ή θα λέγατε ότι εκτοξεύει συγκεκαλυμμένες απειλές;

Ως διαπίστωση θα έλεγα ότι ισχύουν προς το παρόν και οι δύο τακτικές στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες εκδηλώνονται ανάλογα με την περίσταση και το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο πρόεδρος Ερντογάν. Εκτιμώ όμως ότι είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση μετά την επανεκλογή του και ότι σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να περιμένουμε τη διεξαγωγή των εκλογών και στην Ελλάδα.

Θα ευχόμουν πάντως να επιλέξει η ηγεσία της γειτονικής χώρας την κατεύθυνση μιας φιλοευρωπαϊκής Τουρκίας, που επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα και διατίθεται να συζητήσει μαζί μας την επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των κρατών μας, αλλά βεβαίως δεν μπορώ να προεξοφλήσω τι θα επιλέξει η άλλη πλευρά. Το βέβαιο είναι ότι από τη δική μας πλευρά πρέπει να είμαστε έτοιμοι τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο σενάριο.

-Ποιο σχέδιο θα πρέπει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα απέναντι στην Αγκυρα από τις 26 Ιουνίου; Και αν έπρεπε να ποντάρετε, θα επιλέγατε το καλύτερο ή το χειρότερο σενάριο για τα Ελληνοτουρκικά, όπως αναφέρατε προηγουμένως;

Εχω καταλήξει σε ιδέες για έναν οδικό χάρτη σχετικά με τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή και την επίλυση της μοναδικής διαφοράς, που σε μορφή σημειώματος θα θέσω στη διάθεση του όποιου υπουργού Εξωτερικών επιλέξει ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σίγουρα δεν αρκεί η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες δημιουργήθηκαν για να υπηρετήσουν τη λογική της Χάγης του 2004.

Και σίγουρα επίσης δεν μπορώ να ρισκάρω την πρόβλεψη ότι το καλύτερο σενάριο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το επικρατέστερο. Παρότι όμως δεν δίνω πολλές πιθανότητες σε αυτό, εκτιμώ ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Γενναιότητα χρειάζεται, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι τη διαθέτει, με τις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Κυρίως χρειάζεται, όμως, αλλαγή υποδείγματος από την πλευρά της Τουρκίας.

-Πώς σχολιάζετε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με δηλώσεις υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, αλλά και το γεγονός ότι η ηγεσία του εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για «μικροκομματική εκμετάλλευση»;

Αυτό το οποίο έπραξε η Νέα Δημοκρατία ήταν να καταδείξει συγκεκριμένα γεγονότα και να ζητήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει επισήμως θέση. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό οιουδήποτε, αλλά είναι υποχρέωσή μας να υπενθυμίζουμε ότι είναι αυτονόητη συνταγματική υποχρέωση κάθε Ελληνα βουλευτή, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και πεποιθήσεων, να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω και μία άλλη παράμετρο, την οποία επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Τα όσα ανέφερε η Νέα Δημοκρατία δεν σχετίζονταν μόνο με το εσωτερικό της χώρας μας. Εστελναν παράλληλα το μήνυμα ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν επιτρέπει παρεμβάσεις από άλλη χώρα στο εσωτερικό της.

-Τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Αποτελεί το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός μία ακόμα απόδειξη της αποτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.;

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό στο οποίο αναφέρεστε εξακολουθεί να συγκλονίζει όλους μας. Είναι όμως και μία ακόμη απόδειξη ότι όσο κάποια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπεκφεύγουν των ευθυνών τους, το μεγάλο βάρος θα συνεχίζει να πέφτει σε λίγες μόνο χώρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ θα εξακολουθεί να υπάρχει και τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έχω ξαναπεί, είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα εθελούσιας συνένωσης κρατών στην Ιστορία της ανθρωπότητας και οφείλουμε να δείχνουμε κατανόηση στις δυσλειτουργίες της.

Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε όμως τα προβλήματα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρότι η λειτουργία της Frontex είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για την αλλαγή των υφιστάμενων κανονισμών, όπως και απαιτείται και διεθνής συνεργασία για τον εντοπισμό των εγκληματικών κυκλωμάτων των διακινητών. Οφείλουν να κατανοήσουν όλοι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε χώρο στους διακινητές ανθρώπων να στήνουν τη δική τους επιχείρηση εις βάρος των κοινωνιών των χωρών και εις βάρος των ίδιων των μεταναστών. Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

-Ακόμη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σαν να έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της Ν.Δ. στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών και τι θα προτείνατε στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ενα ισχυρό μεταρρυθμιστικό κύμα με ταχείες αλλαγές ή αλλαγές βήμα-βήμα έπειτα από εξαντλητικό διάλογο;

Από τη δική μας πλευρά αυτό το οποίο απαιτείται την τελευταία εβδομάδα προ της κάλπης είναι όχι να προεξοφλούμε το αποτέλεσμά της, αλλά να έχουμε υπόψη μας ότι το πρωί της 25ης Ιουνίου θα είναι άδεια. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να πείσουμε τους πολίτες, με μετριοφροσύνη και πειθώ, ως να μην υπήρχε το αποτέλεσμα των εκλογών στις 21 Μαΐου. Το διακύβευμα των εκλογών είναι μια Ελλάδα της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής, που θα αφήσει οριστικά πίσω της φαινόμενα που την ταλαιπώρησαν κατά τη δεκαετή κρίση, με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η μεταρρύθμιση του κράτους, άλλωστε, σε αυτούς τους σκοπούς, κυρίως, πρέπει να στοχεύει, ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση ενός κύματος κόκκινων δανείων λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των επιτοκίων, όπως και της καταπολέμησης της εισαγόμενης ακρίβειας, η οποία μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα, «κανείς δεν μένει πίσω».

Σχετικά με την ταχύτητα και την προτεραιότητα με την οποία θα γίνουν οι αλλαγές σε μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό βεβαίως θα το κρίνει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ουδείς μπορεί να μας κατηγορήσει για ασαφές σχέδιο και ασαφείς προτάσεις. Αυτό άλλωστε εκτιμώ ότι ήταν και ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του κόμματός μας, σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το οποίο ευελπιστώ ότι θα οδηγήσει σε μια επαρκή αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: