Οι καταστροφές σε βασικές υποδομές και συγκροτήματα διαμερισμάτων από τις ρωσικές επιδρομές, αποτελούν το στοιχείο που κυριαρχεί στις αναφορές των Ουκρανών αξιωματούχων, μετά από τα ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία των New York Times, τις εβδομάδες που έχουν ακολουθήσει την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τουλάχιστον 1.500 κτίρια, υποδομές και οχήματα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Παράλληλα, περισσότεροι από 953 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 78 παιδιών, σύμφωνα με στοιεία του ΟΗΕ, αν και τα νούμερα αυτά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως οι αρχές της Μαριούπολης κάνουν λόγο για πάνω από 2.400 νεκρούς μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ σε δηλώσεις του, ο Ζελένσκι υποστηρίζει πως πάνω από 110 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο χάρτης που ακολουθεί, παρουσiάζει τα σημεία που έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ζημιές.

ukraine_xartis

Με βάση τον κατάλογο που διατηρούν και ανανεώνουν οι Times, καταστροφές έχουν υποστεί τουλάχιστον 23 νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας, 330 σχολεία, 27 κέντρα πολιτισμού, 98 εμπορικά κτίρια, καθώς και 900 σπίτια και συγκροτήματα διαμερισμάτων.