Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα εναντίον του Κρεμλίνου, ήταν πιθανόν ενορχηστρωμένη από κάποια από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας ή από την υπηρεσία πληροφοριών της, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες, αναφέρουν οι New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκλεψαν ουκρανικές συνομιλίες, στις οποίες αξιωματούχοι έλεγαν πως πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι υπεύθυνη για την επίθεση, και υπέκλεψαν επίσης ρωσικές επικοινωνίες, που έδειχναν πως δεν επρόκειτο για κάποια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της Ρωσίας, προσθέτουν.

Γνώριζε ο Ζελένσκι;

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές, φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι με την επίθεση προσπάθησε να σκοτώσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε αμέσως οποιαδήποτε ουκρανική ανάμιξη.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια άποψη που η Ουάσινγκτον απέρριψε ως γελοία.

Διαβάστε περισσότερα