Προχωράει σε νέο, τρίτο κύκλο εξαγορών ο όμιλος Aktor, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά από την Ελλάκτωρ της Ακτωρ Παραχωρήσεις, ενώ ανακοίνωσε τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών και εξαπλασιασμό των κερδών EBITDA για το 2024 μετά και την πλήρη ενσωμάτωση της εξαγορασθείσας το 2023 κατασκευαστικής Ακτωρ ΑΤΕ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο όμιλος Aktor θα προχωρήσει στην εξαγορά δύο ακόμα παραχωρήσεων, ενισχύοντας περαιτέρω τον αντίστοιχο βραχίονα του ομίλου ενώ, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση επιπλέον δραστηριοτήτων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πέραν δηλαδή των εξαγορών που έχει ανακοινώσει ήδη μέχρι σήμερα, συζητάει την εξαγορά δύο επιπλέον εταιρειών παραγωγής ΑΠΕ που μεταξύ άλλων διαθέτουν και σημαντικό εγκατεστημένο αιολικό δυναμικό, συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Εφόσον οι συζητήσεις αυτές ευοδωθούν, ο όμιλος θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του επιχειρησιακού σχεδίου που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο για την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού κατ’ εκτίμηση ποσού 1,4 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που προβλεπόταν να φτάσει στα επίπεδα του 1,3 GW μέχρι το 2028.

Παράλληλα, θα έρθουν πολύ συντομότερα και θα διαμορφωθούν υψηλότερα και οι στόχοι για πωλήσεις από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα της τάξης των 160 εκατ. και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περί τα 130 εκατ. έως το 2030. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκ των βασικών μετόχων του ομίλου Aktor Δημήτριος Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης είναι και βασικοί μέτοχοι στην εταιρεία Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που μπορεί να φέρει σημαντικές συνέργειες στους δύο ομίλους.

Η είδηση έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου έργων παραχώρησης και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα μέσω της εξαγοράς της Ακτωρ Παραχωρήσεις, που υπολογίζεται ότι, μαζί με τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ που ελέγχει ο όμιλος Aktor, θα παράγει συνολικές μελλοντικές ταμειακές ροές ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η αξία της επιχείρησης (Enterprise Value) της Ακτωρ Παραχωρήσεις συμφωνήθηκε στα 367 εκατ. Ο αγοραστής θα καταβάλει τίμημα 123 εκατ. καθώς το υπόλοιπο της αξίας αφορά δανειακές υποχρεώσεις που θα αναλάβει η νέα ιδιοκτησία, όπως και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 57 εκατ. που περνούν στον όμιλο Aktor. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος πετυχαίνει πέντε χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή φέτος αντί του 2030, τον στόχο για κέρδη EBITDA 40 εκατ. από τις παραχωρήσεις.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, δηλαδή η απόδοση της επένδυσης για την εξαγορά της Ακτωρ Παραχωρήσεις είναι της τάξης του 10%-14% ετησίως.

Επιπλέον, όμως, ο επικεφαλής του ομίλου και εκ των βασικών μετόχων ανέφερε ότι σε διάστημα ενός μηνός περίπου θα ανακοινωθεί μία ακόμα σημαντική εξαγορά στον τομέα των παραχωρήσεων, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση σημαντικού μειοψηφικού ποσοστού σε ένα ακόμα έργο παραχώρησης.

Οπως έχει επανειλημμένα εξηγήσει ο Αλ. Εξάρχου, το υψηλό ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού κλάδου εν γένει στην Ελλάδα αναμένεται να αρχίσει να περιορίζεται έπειτα από τέσσερα έως πέντε χρόνια και για τον λόγο αυτό ο όμιλος Aktor διευρύνει μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης το αποτύπωμά του σε άλλες δραστηριότητες που μπορούν να παράγουν ισχυρές ταμειακές ροές και λειτουργική κερδοφορία, ικανές να στηρίξουν και τον κλάδο της κατασκευής και να χρηματοδοτήσουν τη μερισματική πολιτική του ομίλου.

Υπό αυτό το σκεπτικό προχωρούν οι παραπάνω εξαγορές σε παραχωρήσεις και ανανεώσιμες, ενώ ολοκληρώνεται έως τα μέσα του έτους και η εξαγορά του πακέτου ακινήτων της Prodea με τίμημα της τάξης των 580 εκατ.

Σημειώνεται ότι με την εξαγορά της Ακτωρ Παραχωρήσεις (που δεν περιλαμβάνει εναπομείνασες απαιτήσεις από την Αττική Οδό ούτε τη μαρίνα Αλίμου), ο όμιλος Aktor αποκτά συμμετοχές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παραχωρήσεις, όπως ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η Γέφυρα Α.Ε., η Ολυμπία Οδός και ο Μορέας, ενώ ενισχύει τη συμμετοχή του σε έργα ΣΔΙΤ, όπως η Πασιφάη Οδός, του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, της Πυλίας Οδού (Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη) και του δικτύου άρδευσης Ταυρωπού.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2024 που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, ο όμιλος Aktor παρουσίασε κύκλο εργασιών 1,3 δισ. ευρώ (+205% έναντι του 2023), ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 89 εκατ. ευρώ (+456%). Η μεικτή κερδοφορία αυξήθηκε κατά 206% στα 124 εκατ., τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 149 εκατ., τα ίδια κεφάλαια στα 173 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός στα 102 εκατ. Το ανεκτέλεστο του κατασκευαστικού βραχίονα στα τέλη του 2024 ήταν 4,8 δισ. και περιλαμβάνει περίπου 400 έργα.

Διαβάστε ακόμη: