Υπό έρευνα με κατηγορίες διαφθοράς βρίσκεται ο Βέρνερ Χόιερ, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Ο Γερμανός οικονομολόγος ερευνάται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ως αβάσιμες.

Της έρευνας ηγείται η ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO), η οποία ελέγχει την ορθή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ.

Ο Χόιερ διατέλεσε επί δύο θητείες στο τιμόνι της ΕΤΕπ, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 500 δισ. ευρώ και θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της πράσινης ατζέντας της ΕΕ.

Στη θέση του βρίσκεται πλέον από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ισπανίδα πρώην υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, μετά από αρκετούς μήνες δύσκολου… παζαριού μεταξύ των κρατών μελών για την επιλογή του νέου επικεφαλής της ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με τους FT, η υπόθεση είναι από τις πλέον σοβαρές που έχει αναλάβει η ευρωπαϊκή εισαγγελία (EPPO). Η εφημερίδα επίσης υποστηρίζει ότι ο δικηγόρος του 72χρονου Γερμανού οικονομολόγου έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του για να διευκολύνει τη διαδικασία.

Για την έρευνα φαίνεται πως έχει ενημερωθεί και το γραφείο της κυρίας Καλβίνο.

Εκπρόσωπος της τράπεζας, σε σχόλιο του, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν ο Χόιερ βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας δηλώνοντας μόνο πως η ΕΤΕπ θα συνεργαστεί πλήρως με τις εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως η Τράπεζα θα επιτρέψει στους εισαγγελείς να ερευνήσουν τα γραφεία και τα αρχεία της, στο Λουξεμβούργο.

Διαβάστε ακόμη