Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Credit Suisse προχώρησε η Standard & Poor’s, μόλις μία βαθμίδα μακριά από τη βαθμίδα junk (σκουπίδια), καθώς έκρινε ότι τα σχέδιά της για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση κρύβουν κινδύνους.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ελβετικής τράπεζας κατά μία βαθμίδα στο BBB-, τη χαμηλότερη αξιολόγηση που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως επενδυτική βαθμίδα,  σημειώνει το Reuters,  τονίζοντας ότι εντοπίζει σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης εν μέσω ενός επιδεινούμενου και ασταθούς περιβάλλοντος σε οικονομία και αγορές.

Πρόσθεσε ότι “ορισμένες λεπτομέρειες γύρω από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων παραμένουν ασαφείς”, αλλά παρ’ όλα αυτά διατήρησε τις προοπτικές της τράπεζας σταθερές.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η διοίκηση της Credit Suisse παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο για ριζική αναδιάρθρωση με στόχο να βγάλει την τράπεζα από την κρίση. Στόχος της είναι να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων, με την Saudi National Bank να ηγείται της αύξησης κεφαλαίου αναλαμβάνοντας μερίδιο 9,9%.

Επιπλέον, σκοπεύει να αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από την επενδυτική τραπεζική, αποσχίζοντας τις δραστηριότητες αυτές υπό το ανανεωμένο εμπορικό σήμα της Credit Suisse First Boston.
Έχει ήδη συμφωνήσει κατ’ αρχήν να πωλήσει την επιχείρηση τιτλοποιημένων προϊόντων της σε κοινοπραξία funds.

Διαβάστε ακόμη: