Ο δείκτης πραγματοποίησε σήμερα (11/05) «άλμα» άνω του 5%, ύστερα από τη «βουτιά» περίπου 10% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την προσφορά.

Η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχει μειωθεί δραστικά (ήτοι κατά 1/4), με την Ευρωπαϊκή Ένωση να «τρέχει» τις διαδικασίες για καθολική επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Η Ουκρανία γνωστοποίησε πως θα ανακατευθύνει το αέριο από το σημείο διέλευσης Σοχρανίβκα σε άλλη περιοχή, η οποία ελέγχεται από το Κίεβο, κατηγορώντας την παρέμβαση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής για την αναστολή διοχέτευσης του αερίου.

Η πόλη διοχετεύει το 1/3 του φυσικού αερίου της Ρωσίας στη «Γηραιά Ήπειρο», που προμηθεύεται και από άλλους αγωγούς.

H Gazprom, που κατέχει το μονοπώλιο των εξαγωγών πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, όμως ο όγκος της ροής κυμάνθηκε σήμερα στα 72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 95.8 της χθεσινής ημέρας.

Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 108 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού «άγγιξε» τα 106 δολάρια, με άνοδο 5.45% και 6.3% αντίστοιχα.

Αποτελεί την πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου που διακόπτονται οι εξαγωγές μέσω Ουκρανίας.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επεσήμανε σήμερα ότι «η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες προμήθειας».

Επιπλέον, το πετρέλαιο βρήκε στήριγμα από την εκτίμηση πως η Κίνα θα υιοθετήσει νέα μέτρα στήριξης, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού υποχώρησε και οι επενδυτές ένοιωσαν κάποια ανακούφιση στα στοιχεία αναφορικά με την πτώση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η διακοπή της ροής μέσω Ουκρανίας ώθησε την τιμή αναφοράς για τρίτο τρίμηνο έως τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προτού υποχωρήσει ξανά.

Αυξημένη περισσότερο από 250% σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.

Η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα αγωγών, πρότεινε στη Gazprom να μεταφέρει το φυσικό της αέριο μέσω της Σούντζα δίχως επιπλέον κόστος, προοπτική που ο ρωσικός όμιλος δε θεωρεί εφικτή από τεχνικής απόψεως.