Σε ισχύ τίθενται οι νέες τιμές φαρμάκων οι οποίες αποφασίστηκαν πριν μερικές εβδομάδες από το Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Με βάση την απόφαση αυτή έχει ήδη εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών αλλά και αντίστοιχα νέα Θετική Λίστα Αποζημίωσης και οι ασφαλισμένοι θα διαπιστώσουν τις αλλαγές αυτές κατά την επίσκεψή τους στο φαρμακείο στις αρχές την νέα εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρωπινής Χρήσης, που περιλαμβάνει τις αναπροσαρμογές τιμών για λόγους δημόσιας υγείας, διοικητικές μεταβολές και μια λίστα με φάρμακα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα μείωσης τιμής καθώς και η εφαρμοστική απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στις 5 Αυγούστου.

Στο επικαιροποιημένο κατάλογο τιμολόγησης των φαρμάκων, έχουν ενταχθεί και τα σκευάσματα τα οποία κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της τιμής τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για φάρμακα των οποίων οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν καθιστούσαν βιώσιμη την κυκλοφορία τους στην ελληνική αγορά, καθώς βρέθηκαν να είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών στην Ευρωζώνη ή και χαμηλότερα από αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι o ΕΟΦ απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας τη λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων. Οι αυξήσεις δεν αφορούν στο σύνολο, αλλά 923 σκευάσματα. Η τιμή 842 εξ αυτών υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί από 1% έως 448% και αντίστοιχα βέβαια θα αυξηθεί και η συμμετοχή των ασφαλισμένων, για όσα προβλέπεται βέβαια συμμετοχή.

Το νέο Δελτίο Τιμών, που καθορίζει τις ανώτατες τιμές πώλησης των φαρμάκων ενσωματώνει:

  • Διοικητικές μεταβολές
  • Αναπροσαρμογή Τιμών συμφώνα με τις διατάξεις, με μοναδικό γνώμονα την απρόσκοπτη διάθεση των φαρμάκων και την προστασία της δημοσιάς υγείας
  • Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης κατόπιν αιτήματος μείωσης τιμής

Στην Απόφαση σημειώνεται πως προκαλείται ενδεχόμενη πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά το ύψος της δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί «καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τον όγκο των πωλήσεων, την τιμή αποζημίωσης (που ενδέχεται να είναι και εμπιστευτική μέσω διαπραγμάτευσης), αλλά και από οποιαδήποτε υποκατάσταση ακριβότερων ή φτηνότερων αποζημιωνόμενων θεραπειών».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις που προτάθηκαν για τα 923 σκευάσματα θα έχουν συνολική επιβάρυνση στη δαπάνη περίπου κατά τα 90 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν στο ποσό που θα βαρύνει τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω clawback. Τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Παράλληλα, το κομμάτι που αφορά στο Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης κατόπιν αιτήματος μείωσης τιμής, σημειώνεται ότι δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι νέες τιμές στα φάρμακα θα ισχύσουν για εταιρείες, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία από την Δευτέρα 26 -08 2024.

Διαβάστε ακόμη: