Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επανέφερε την προκλητική θέση της γείτονος περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απαντώντας εμμέσως σε όσα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Φόρουμ των Δελφών.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο κ. Ακάρ ρωτήθηκε για πολλά θέματα, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επέκταση του μορατόριουμ -από Μάιο ως Οκτώβριο-, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για αμφιταλαντεύσεις, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και τόνισε ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα «της Τουρκίας και των Κυπρίων αδερφών μας» στην Κύπρο.
«Τώρα βέβαια οι εκλογές έχουν σίγουρα επιρροή. Ωστόσο, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τον Υπουργό Άμυνας της αξιότιμης ομολόγου μας Ελλάδας. Εκεί έγινε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, φυσικά είναι πηγή θλίψης για εμάς. Εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στους ομολόγους μας. Είχαμε εδώ έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας και μας έδειξαν την απαραίτητη ευγένεια συλλυπούμενοι.
Σαν συνέχεια, ήρθαν στο Χατάι. Βρεθήκαμε εκεί, μιλήσαμε, ανταλλάξαμε πληροφορίες.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα μεταξύ μας θέματα. Επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο» ανάφερε ο Χουλουσί Ακάρ.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι πρέπει «να συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό.
Έχουμε ένα moratorium που εφαρμόστηκε το 1988. Αυτό σημαίνει: Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, ας μην προβαίνουμε σε ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες, ας μην επηρεάζουμε αρνητικά τον τουρισμό.
Μάλιστα, κατά τις συνομιλίες που είχαμε εκεί (σ.σ. Hatay) μιλήσαμε για παράτασή του, ξεκινώντας τον Μάιο αντί για τον Ιούνιο και τελειώνοντας τον Οκτώβριο αντί για τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι και υποστηρικτικοί σε αυτό το θέμα και ότι μόνος μας στόχος είναι να ζούμε με ειρήνη και ηρεμία βάσει αμοιβαίου σεβασμού.
Έχουμε πει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».
Για την Κύπρο
«Από αυτή την άποψη, υπάρχουν κάποιες αμφιταλαντεύσεις στον γείτονά μας. Περιμένουμε με ελπίδα ότι θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα έρθουν στη θέση που πρέπει από αυτή την άποψη. Όπως λέμε πάντα, δεν θα [επιτρέψουμε να] παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο.
Παράλληλα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Επομένως, οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Όπως δεν είναι αδυναμία να λέμε ‘ας κάτσουμε να μιλήσουμε’, αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό. Ας μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και ας λύσουμε το πρόβλημα μαζί. Έχουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας..
«Είναι κάτι που δημιουργείται εδώ και πολλά χρόνια. Μιλήσαμε με συνομιλητές μας στο ΓΕΣ. Τότε, έλεγαν πως ο δικός μας ΓΕΕΘΑ και ο δικός τους είχαν διαφορετική ιδιότητα (status), «αυτά είναι πολιτικά θέματα, δεν μπορούμε να τα λύσουμε», είπαν.
Μετά έγινε υπουργός, γίναμε και εμείς υπουργοί. Και τότε είπαμε: «Κοίτα, τώρα που είναι έτσι τα πράγματα, ας το κάνουμε».
Αυτά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, και άλλα, δεν είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν οικονομικές, ιστορικές, πολιτικές, νομικές, στρατιωτικές διαστάσεις», ανάφερε ο Χουλουσί Ακάρ.
Διαβάστε περισσότερα
-
Η Παρί Σεν Ζερμέν αφήνει τον Λιονέλ Μέσι εκτός ομάδας για δύο εβδομάδες
-
Άρειος Πάγος: Εκτός εκλογικής αναμέτρησης το κόμμα Κασιδιάρη
-
Μια κατσαρίδα είχε τη δική της…viral στιγμή στο Met Gala 2023
-
Δολοφονία Καραϊβάζ: Ενώπιον του ανακριτή οι δύο συλληφθέντες