Οι επιστήμονες ταυτοποίησαν μια φάλαινα που ξεβράστηκε τον περασμένο μήνα σε παραλία της Νέας Ζηλανδίας ως την πιο σπάνια φάλαινα του κόσμου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το BBC, επιστήμονες που εξέτασαν το νεκρό ζώο αναγνώρισαν τη φάλαινα ως η φάλαινα με τα «δόντια φτυαριού», που είναι το σπανιότερο στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας, μάλιστα, θεωρείται τόσο σπάνιο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ζωντανό, ενώ όπως αναφέρει ο αξιωματούχος του Τμήματος Προστασίας της Φύσης (DOC), Γκέιμπ Ντέιβις, μόνο έξι δείγματα να έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Το πλάσμα αυτό, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1874, έχει μήκος πέντε μέτρα και προσδιορίστηκε από το ράμφος του, τα χρωματικά σχέδιά του, τα δόντια του και το σχήμα του κρανίου του. Μάλιστα, η φάλαινα λέγεται ότι μοιάζει με τεράστιο δελφίνι.

Τα λείψανα της φάλαινας έχουν τοποθετηθεί σε ψυκτική αποθήκη, ενώ διεξάγονται δοκιμές DNA, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η τελική ταυτοποίηση.

Μιας και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα για την φάλαινα με τα «δόντια φτυαριού», αφού το πλάσμα δεν έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες ποτέ εν ζωή, το νεκρό αυτό ζώο θα μπορούσε να συμβάλλει στο να ανακαλυφθούν περισσότερα για αυτό το σπάνιο είδος.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τη φάλαινα που ξεβράστηκε στις εκβολές του ποταμού Taiari, στην επαρχία Otago στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας στις 4 Ιουλίου.

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν τις φάλαινες με τα «δόντια φτυαριού» ως «taonga», δηλαδή ιερό θησαυρό και το DOC δήλωσε ότι οι τοπικές κοινότητες των Μαορί θα λάβουν μέρος στη λήψη αποφάσεων για την τύχη της φάλαινας.

Διαβάστε ακόμη