Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου, με αφορμή τη δημιουργία από την Ελλάδα δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανάφεραν η Αγκυρα βρίσκεται σε επιφυλακή για να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της στο Αιγαίο και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Ειδικότερα, δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι πηγές του ΥΕΘΑ απάντησαν ως εξής σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχει επιδεινωθεί και μένει να αποδειχθεί αν αυτό επηρεάσει την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: