Η παρουσία στην ατμόσφαιρα των αερίων που προκαλούν τη θέρμανση του πλανήτη κινήθηκαν και το 2020 σε επίπεδα ρεκόρ ακολουθώντας τους ρυθμούς συνεχούς αύξησης όλη της περασμένης δεκαετίας. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα που είναι το αέριο που προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά στην ατμόσφαιρα έφτασαν το 2020 τα 413,2 μέρη ανά εκατ. ποσοστό 149% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της προβιομηχανικής περιόδου. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου είναι 262% μεγαλύτερες από εκείνες της προβιομηχανικής περιόδου και οι συγκεντρώσεις νιτρώδους οξειδίου μεγαλύτερες κατά 123%.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα συστήματα ενός  παγκόσμιου δικτύου που έχει δημιουργήσει ο ΠΟΜ για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας. Το 2015 τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είχαν αγγίξει για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο. Πέντε χρόνια μετά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε αξιοσημείωτα.

Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημίας δεν είχε όπως φαίνεται κάποιο θετικό αντίκτυπο στον περιορισμό των βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα της Γης. Υπήρξε μια προσωρινή διακοπή των εκπομπών αυτών των αερίων αλλά ο ρυθμός αύξησης τους στην ατμόσφαιρα δεν διακόπηκε ποτέ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας όσο συνεχίζονται οι εκπομπές αυτών των αερίων και δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ζωής ορισμένων εξ αυτών όπως το διοξείδιο του άνθρακα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον πλανήτη θα συνεχίσει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη και αν στο μεταξύ οι εκπομπές αερίων σταματήσουν στο σύνολο τους.

Αυτή η κατάσταση μεταφράζεται σε εμφάνιση ολοένα και περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως έντονες ξηρασίες ή σφοδρές βροχοπτώσεις, λιώσιμο των πάγων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και οξίνιση των ωκεανών. Όλα αυτά θα έχουν ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και την οικονομική και κοινωνική ζωή της ανθρωπότητας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το 50% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα παραμένει εκεί. Το υπόλοιπο 50% το απορροφούν οι ωκεανοί και το έδαφος των οικοσυστημάτων. Ταυτόχρονα ωκεανοί και οικοσυστήματα έχουν φτάσει στα ανώτατα όρια απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να κάνουν και έτσι δεν μπορούν να υπολογίζονται στους όποιους σχεδιασμούς επίλυσης του προβλήματος.

«Δεν πρόκειται απλά για ένα στατιστικό πίνακα και για αριθμούς πάνω σε ένα γράφημα. Όλα αυτά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας, την ποιότητα της ζωής μας, την κατάσταση του πλανήτη μας και το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας» αναφέρει ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ που αποτελεί υπηρεσία του ΟΗΕ.