Σε προεκλογική περίοδο, ανεξαρτήτως του τελικού χρόνου των εκλογών, βρίσκονται οι υποψήφιοι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Radar.gr, o πρώην Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κατέβει υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα κατέβει σε κάποια εκλογική περιφέρεια ή αν θα βρεθεί υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Ποιος είναι ο Γιάννης Μανιάτης

Ο Γιάννης Μανιάτης (γενν. στο Άργος το 1956) είναι Έλληνας πολιτικός. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2004 στην εκλογική περιφέρεια της Αργολίδας με την στήριξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Στην συνέχεια επανεκλέχθηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια και στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου και Ιουνίου του 2012, καθώς και του Σεπτεμβρίου 2015.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2009 ως τις 21 Ιουνίου 2012, διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό το Γεώργιο Παπανδρέου και των μετέπειτα κυβερνήσεων με Πρωθυπουργούς τους Λουκά Παπαδήμο και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015, διετέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Αντωνίου Σαμαρά.

Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί έχουν αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα καθήκοντα τους και τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.  Η Αττική όμως αποτελεί πάντα βαρόμετρο στο τελικό αποτέλεσμα καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων αλλά και εκλόγιμων θέσεων, με συνέπεια ο αγώνας να έχει ξεκινήσει ήδη.

Η Α΄Αθήνας θα έχει μία έδρα λιγότερη λόγω της αύξησης του αριθμού στο Επικρατείας, όπου θα προστεθούν επιπλέον τρεις υποψηφιότητες αποδήμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ν.Δ. με τα ίδια ποσοστά θα βγάλει έξι βουλευτές αντί επτά. Υποψήφιοι θα είναι όλοι οι νυν βουλευτές: ο Βασίλης Κικίλιας, ο Θάνος Πλεύρης, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Άγγελος Συρίγος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και η Φωτεινή Πιπιλή. Πολύ πιθανόν να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην πρύτανης Θόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος ήταν και πρώτος επιλαχών, ενώ στις λίστες θα είναι και ο πρόεδρος των νοσηλευτών Δημήτρης Σκουτέλης. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ενώ «παίζουν» και ο αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Δημόπουλος και ο Χρήστος Τεντόμας. Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του αλλά το πιθανότερο είναι να μην είναι υποψήφιος ξανά, όσο κι αν πιεστεί, έχοντας εχέγγυο την εξαιρετική παρουσία του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην δύσκολη και απαιτητική Ανατολική Αττική από τους νυν βουλευτές θα είναι όλοι υποψήφιοι: Ο Β. Οικονόμου, η Γ. Μαρτίνου, ο Μ. Βορίδης και ο Γ. Βλάχος. Στην εξίσωση εισέρχεται ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος δεν έχει ξαναδοκάστεί στην διαδικασία του σταυρού, αλλά και προερχόμενη από το Καρπενήσι υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ενώ και η Βάσω Κόλλια, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ως πρώτη επιλαχούσα έχει πιθανότητα εξασφαλίσει τη θέση της στο ψηφοδέλτιο. Στην περιφέρεια αυτή παράλληλα ακούγονται και άλλα ονόματα υποψηφίων, ή wannabe υποψηφίων, όπως η Μαρία Λάππα που είναι δικηγόρος από τις Αχαρνές, η Όλγα Πολίτη δημοτική σύμβουλος Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης, η οποία δηλώνει επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού  στην ουσία αλλά με μόνιμη παρουσία σε κοσμικά γεγονότα από τη Μύκονο μέχρι την Αθηναϊκή ριβιέρα και ο Γιάννης Βλαχοδιαμαντής ο οποίος είναι executive manager στην εταιρεία φύλαξης και security προσώπων KDS.

Μία έδρα λιγότερη θα έχει και ο Νότιος Τομέας λόγω επίσης της αύξησης του Επικρατείας. Υποψήφιοι θα είναι όλοι οι νυν βουλευτές: ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, που άπαντες θεωρούν πως είναι και το φαβορί για την πρώτη θέση, ο Διονύσης Χατζηδάκης, που παρά το γεγονός πως υπήρξε μια φήμη πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος θα κατέλθει κανονικά, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο Κώστας Κυρανάκης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο Βασίλης Σπανάκης, η Αννα Καραμανλή και ο Γιάννης Καλλιάνος. Στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης. Στον Νότιο Τομέα εισέρχεται δυναμικά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με τις μετρήσεις να δείχνουν πως πλασάρεται στη δεύτερη θέση. Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου το πιθανότερο είναι να μην είναι υποψήφιος. Αντίθετα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι πιθανότερο να είναι. Μία θέση στις λίστες ίσως πάρει και ο αν. διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας και δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης.

Στον Βόρειο Τομέα τη μάχη του σταυρού θα δώσουν ξανά ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Αντίθετα δεν θα είναι υποψήφιος τελικά ο αν. υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ούτε οι συμμετέχοντες στις προηγούμενες εκλογές Σάκης Ιωαννίδης, Βασίλης Ξυπολυτάς, Νίκος Κωστόπουλος και Νίκος Ρωμανός. Στις λίστες θα είναι ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, ενώ αναζητούνται και γυναίκες.

Στον Δυτικό Τομέα η Ν.Δ. το 2019 είχε εκλέξει τρεις βουλευτές: τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που κράτησε την έδρα, τον αν. υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Γιάννη Λοβέρδο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να μην είναι υποψήφιος ξανά στον Δυτικό Τομέα –η Κρήτη πρέπει να θεωρείται δεδομένη ως μία από τις τρεις περιοχές που θα πολιτευθεί– και έτσι ανοίγει μία θέση την οποία θα διεκδικήσει ο νεοεισελθών στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχοντας εφόδιο τη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η υφυπουργός, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική Μαρία Συρεγγέλα. Στις λίστες μπορεί να είναι και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Στα δυτικά της Αθήνας θα είναι υποψήφιοι εκ νέου ο Θανάσης Μπούρας, ο Βαγγέλης Λιάκος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας που έχει δικαιολογημένες προσδοκίες να πλασαριστεί ψηλότερα, καθώς αποτελεί ένα από τα νεότερα στελέχη της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, ο Ανδρέας Τσώκος παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΑΓΜΕ για να είναι εκ νέου υποψήφιος.