Μόνο αμηχανία δείχνει η μη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη τόσο με τη μη αντίδραση στον διορισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και με την αποχώρηση του πρώην εκπροσώπου Σπύρου Καρανικόλα, που συνοδεύτηκε με σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς όμως να μπορεί να ακολουθήσει μια στρατηγική έναντι του Μαξίμου, έστω και αν η τακτική αυτή είναι αμυντική.

Για ποιους όμως φοβάται η Χαριλάου Τρικούπη;

Πρώτον, ότι οι «εκσυγχρονιστές» (όπως ο Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι) θα πιέσουν προς την κατεύθυνση να συμβάλλει το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητική λύση αν αυτή δεν προκύπτει από τις εκλογές. Λύση με τη Νέα Δημοκρατία-και σε καμία περίπτωση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, ότι με τη Νέα Δημοκρατία ενδέχεται να συστρατευτούν – εφόσον τους το ζητήσει ο πρωθυπουργός –  «πράσινα» πρώην κυβερνητικά στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, μάλιστα, υπήρξε και υφυπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης επί κυβερνήσεως Σαμαρά- Βενιζέλου.
Τρίτον, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως εφόσον υπήρξε νεύμα από το Μαξίμου, ο Γιώργος Φλωρίδης θα συστρατευόταν με τη Νέα Δημοκρατία.
Τέταρτον, στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν και άλλα πρόσωπα, από τις παρυφές του χώρου, τα οποία θα μπορούσε να προσεγγίσει ο πρωθυπουργός, ευελπιστώντας να προλάβουν τα χειρότερα…